Engeri från Kolhydrater
Hej jag ska ha prov om näringsämnen snart och undrar om jag förstått de rätt men hur vi från engei från kolhydrater.
Vi får i oss kolhydrater via mat. Potatis är ett exempel på kolhydrater. Kolhydraterna åker igenom matsmältningssystemet och bryts ner av enzymer till glykos. Glykoset tas upp av blodet och i den processen högs vårat blodsocker. Vilket signalerar till bukspottskörteln att tillverka hormonen insulin. Insulinet tar upp gylkoset i blodet och transporterar de till cellerna. I samband med de skänks blodsockret och glykoset kommer till cellens mitokondrier. I mitokondrierna möter glykoset syre och cell aningen sker. Vilket leder till att vi får ATP energi.
Har jag förståtv de rätt, annars för någon gärna rätta mig.
/Elin åk.8
Hej!
Ganska bra sammanfattning, men det finns några problem.
Potatis är ett exempel på kolhydrater.
Potatis innehåller ganska mycket kolhydrater, främst stärkelse, men det är fel att säga att potatis är kolhydrater. Vardagligt säger man så, men kemiskt sett är det fel.
Glykoset tas upp av blodet och i den processen högs vårat blodsocker.
Det är bättre att skriva glukos. "Glykos" är ett gammalt namn på glukos som man inte bör använda inom kemin, det förekommer främst inom matlagning och andra områden.
Insulinet tar upp gylkoset i blodet och transporterar de till cellerna.
Insulin transporterar inte glukos. Däremot är det ett hormon som när det utsöndras signalerar till cellerna i kroppen att ta upp glukos från blodet så att blodsockret sjunker.
I samband med de skänks blodsockret och glykoset kommer till cellens mitokondrier. I mitokondrierna möter glykoset syre och cell aningen sker. Vilket leder till att vi får ATP energi.
Glukos tas inte in i mitokondrierna. Det kanske är lite överkurs, men glukos förbrukas i själva cellen (cytosolen) i en process som kallas för glykolysen. Som produkt från denna får man andra ämnen, och dessa transporteras sedan till mitokondrierna varav några reagerar med syre där ATP bildas.
okej tack så mycket jag förstår bättre nu.