7 svar
56 visningar
behöverhjälpp behöver inte mer hjälp
behöverhjälpp 58
Postad: 13 dec 2022 15:05 Redigerad: 13 dec 2022 15:51

Energibehovet

Hej jag har en uppgift om att skriva om hur Sverige ska kunna lösa energibehovet fr.o.m. år 2050. Jag tänker att vi kan använda energifriakällor såsom sol, vind och vatten men kommer inte längre än så. 

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 13 dec 2022 15:52

Kärnkraft? Det är den stora skiljelinjen i svensk energipolitik.

behöverhjälpp 58
Postad: 13 dec 2022 17:17

Ja men tänker också något åt de hållet men måste ju även få med varför det är så bra och mitt enda argument är ju att det är miljövänligt. 

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 13 dec 2022 17:46 Redigerad: 13 dec 2022 17:46

Miljövänligt går väl att diskutera. Det är visserligen en fossilfri energikälla men det är förknippat med andra miljöproblem, inte minst radioaktivt avfall och hur det ska hanteras. Samtidigt är även andra fossilfria kraftslag förknippade med sina egna miljöproblem. Vindkraft är t.ex. problematiskt för fåglar och vattenkraft är problematiskt för fiskar. 

En fördel med kärnkraft är att en reaktor producerar väldigt mycket el på en ganska liten yta. Vindkraft och vattenkraft påverkar betydligt större områden. Det krävs väldigt många solpaneler eller vindkraftverk för att producera lika mycket el som en enda kärnreaktor.

Ytterligare en fördel med kärnkraft är att det är planerbart, dvs man kan köra kraftverket oavsett om det är dag eller natt, sommar eller vinter, om det är mulet eller vindstilla. 

behöverhjälpp 58
Postad: 13 dec 2022 17:55

Men låt oss säga de länder som kan utnyttja de resurser de har. I länder där det oftast blåser kan man bygga ut vindkraft och länder med sol året runt kan installera in solpaneler. På det sättet är det miljövänligt och man kan importera och exportera mycket av denna elen. 
Men för att nå 2050 målet, vad skulle det mest effektiva, kostnadsfria och miljövänliga sättet vara enligt dig? Tror att kostnadsfritt skulle vara svårt att hitta för ifall man vill att det ska fungera effektivt och miljövänligt, krävs det att man investerar in en bra summa pengar. 

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 13 dec 2022 18:07

Kostnadsfritt går inte - ska de som bygger och driver kraftproduktionen jobba gratis? Däremot kan man göra det kostnadseffektivt. Problemet är att det som är billigast att producera, där landbaserad vindkraft ligger bra till, inte fungerar ensamt eftersom det som sagt inte alltid blåser. Man måste kombinera det med en reglerbar kraftkälla - i Sverige vattenkraft, eller utveckla olika former av energilager (batterier, vätgas etc.). Dessa tekniker används dock inte storskaligt i dagsläget av tekniska och ekonomiska skäl.

Däremot tror jag du är inne på ett bra spår när du skriver att varje land ska satsa utifrån sina egna förutsättningar och sedan importera/exportera mellan länderna. Dvs att man satsar på att bygga ut elnätet. Då skulle det vara lättare att satsa på sol och vind eftersom det nästan alltid är soligt eller blåser på någon plats sett över ett större område som Europa.

jujudo 13
Postad: 13 dec 2022 20:30

En strategi kan vara att öka effektiviteten i energisystemet, till exempel genom att minska energiförlust under överföring och lagring. Det kan också innebära att utveckla nya tekniker för att lagra och använda förnybar energi, till exempel genom att utveckla nya batterier eller andra typer av lagringsteknik.

En annan strategi kan vara att öka samarbetet med andra länder för att utbyta erfarenheter och teknologier. Detta kan bidra till att minska Sveriges klimatpåverkan och samtidigt säkerställa en stabil energiförsörjning.

behöverhjälpp 58
Postad: 14 dec 2022 19:13

Ja precis. Dessa batterier kan man ju sedan använda för bilar eller byggnader i framtiden och att samarbeta med utlandet gör även informationsflödet rikt, för att landet ska snabbare kunna utvecklas. 

Svara
Close