Energi & peptidbindningar
Hej! Jag undrar lite hur jämnvikten för en peptidbindningar står i förhållande till energi.
Hydrolysen är mer termodynamisk gynsam än vad syntes av peptidbindningar är.
Men hur kommer det då säg att peptidbindningar inte bara hydrolyser spontant?
Bra fråga, som nog kan besvaras hur långt som helst.
Du kan betrakta det från flera synvinklar, rent termodynamiskt - varför är inte allt fria aminosyror? Hur kommer det sig att det finns proteiner?
Även om hydrolysen är mer gynnsam, är den reaktionen inte så gynnsam att den sker spontant vid fysiologiskt pH. Vid lågt/högt pH hydrolyseras peptidbindningen enklare, men det sker långsamt. Att lösa upp en liten bit kött i syra går bra, men det tar ett tag. Men med hjälp av enzymer går det ganska snabbt, motsvarande efter/mellan måltiderna vi äter.
Att bildandet av peptidbindningen är en reaktion som är termodynamisk sett kostsam, förbrukandes energi, gör även att det inte sker någon spontan polymerisering av aminosyror.
Så ett svar ligger lite i bindningens stabilitet, den är tillräckligt stabil för att inte brytas spontant i cellen. Men bindningen är inte heller så stabil att den är svår att brytas (med hjälp av enzymer).
Jämvikten är i cellen starkt förskjuten mot att bibehålla bindningen.