Endoterma och exoterma reaktioner
Jag förstår att exoterma reaktioner avger energi och att endoterma upptar. I reaktionsformler där "+energi" finns, eller där bildning/brytningsentalpi finns i formelsamling rörande samtliga reaktanter och produkter, är det enkelt att förstå huruvida reaktionen är endo- eller exoterm.
Men i de fall jag inte får den informationen? Vilka "regler" bör jag gå efter då?
Ex. 2Na(s)+2H2O(l)→H2(g)+2Na+(aq)+2OH-
Välkommen till Pluggakuten!
Vad har du merför information? Har du tabellvärden för Hf vatten och natriumhydroxid? I så fall borde du kunna ta reda på om ΔH för reaktionen är negativt eller positivt och därmed om reaktionen är exoterm eller endoterm.
Om du inte har tillgång till tabeller, tycker jag inte att det är särskilt schysst att förutsätta att eleverna skall veta att detta är en exoterm reaktion, i alla fall inte om man inte kombinerar det med en demonstration där man märker att det blir varmt.
Tack! Och tack för snabbt svar.
Jag kan se att vatten har bildningsentalpin -286(multiplicerat med 2?).
Men utöver det får jag ingen vidare information. Om jag hade vetat att bildningsentalpin för natriumhydroxid, hur kan jag då veta om reaktionen är endoterm eller exoterm? Varför behöver jag inte veta entalpier för samtliga reaktanter och produkter, eller borde jag veta bildningsentalpin för enskilda atomer och molekyler som innehåller likadana atomer?
Jag förstår att det kanske inte är vidare schysst, men finns det någonting annat jag kan gå efter för att ta reda på om en reaktion är endoterm eller exoterm? Jag vill så gärna förstå detta.
Ett sätt är naturligtvis att göra experimentet, så att man kan se att det frigörs värme vid reaktionen.
Vatten har bildningsentalpi -286 kJ/mol. Natrium har definitionsmässigt bildningsentalpi = 0 liksom vätgasen, WolframAlpha gav snälllt att bildningsentalpin för natriumjoner är -240 kJ/mol och för hydroxidjoner i vattenlösning -230 kJ/mol. Det blir alltså en ganska rejält exoterm reaktion, eftersom det frigörs 184 kJ när 1 mol natriummetall reagerar med vatten.
Okej! Jag förstår.
Kan jag dra slutsatsen att övriga molekyler som består av en och samma atomer, Cl2, O2 osv inte har någon bildningsentalpi?
Definitionen för Hf, d v s bildningsentalpi, är att alla rundämnen har Hf=0 i sitt "naturliga tillstånd", så ja, men det är ingen slutsats, det är ett axiom.
Hade uppenbart missat en hel del där – tack för att du hjälpte till att reda ut det!