Endoterm och exoterm upplösning av salter
Hej!
Jag löser ett salt i en bägare med vatten och en termometer i, för att sedan se hur temperaturen förändras beroende på om reaktionen är endoterm eller exoterm. Säger reaktionen någonting om saltets egenskaper? Skulle man kunna göra ett antagande om vad det är för salt?
Det skulle man nog kunna, men jag tror det finns bättre metoder att avgöra vilka joner ett salt består av. Fast man kan i alla fall utesluta en massa svårlösliga salter!
Jo det finns ju metoder som t ex låg- och syratest och i uppgiften som jag ska göra står det om just dessa metoder. Jag vill dock även komma med ett "eget" försök, alltså en metod som inte min lärare redan tipsat om. Då kom jag att tänka på just det här med att olika salter har olika reaktioner när de löses upp i vatten - exoterma och ibland endoterma. Kanske kan denna metod komplettera en av de andra metoderna eller ev. fastställa resultat från de andra metoderna?
Däremot kan jag inte se något samband mellan svår- eller lättlösliga salter. NaOH som är ett lättlösligt salt får ju en exoterm reaktion och som också är ett lättlösligt salt får istället en endoterm reaktion. Hur menar du att man skulle kunna utesluta vissa svårlösliga salter genom termokemi? Det är ju såklart min uppgift att ta reda på det, men det finns inte så mycket information om det här på nätet och vet i så fall inte hur jag ska ta reda på kopplingen...
Eller skulle jag kanske kunna skriva om denna metoden i min hypotes? Om att detta kan vara en lämplig metod (i kombination med andra metoder), för att sedan under själva försöket testa mig fram med olika salter och själv komma fram till något samband?
Svårlösliga salter löser inte upp sig, det blir ingen reaktion, vare sig exoterm eller endoterm. Så tråkigt var det som jag tänkte!
Jaha, nej det var ju inte speciellt spännande.. Tack för hjälpen!