3 svar
163 visningar
ankan01 behöver inte mer hjälp
ankan01 88
Postad: 10 maj 14:43 Redigerad: 10 maj 14:45

Endosymbiontteorin

Jag förstår inte riktigt hur teorin kan förklara hur flercelligt liv blivit till. 

Varför skulle encelliga organismer som levde i symbios med mitokondrie-bakterier, slå ihop sig och bilda flercelliga organismer?

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 10 maj 15:17 Redigerad: 10 maj 20:09

Jag vet inte om man kan svara på varför, men det mesta tyder på att det har skett. Detta skedde för så länge sedan att man nog inte kan svara på exakt varför. Notera dock att endosymbiontteorin beskriver hur eukaryoter uppstod, inte flercelligt liv.

Det finns encelliga organismer idag som lever av att äta andra encelliga organismer. De kan liksom vecka sitt cellmembran och omsluta andra organismer så att de fastnar i en ”bubbla” inne i den ätande organismen. Sedan bryts de ner och blir till näring. En tanke är väl att det var något liknande som skedde, men där organismerna hamnade i ett symbiotiskt förhållande istället för att den ena åts upp av den andra. Flercelligt liv kan sedan ha uppstått i ”kolonier” av eukaryoter där cellerna blev specialiserade på olika saker, också det ett slags symbios där cellerna med tiden utvecklades till en organism.

Livet bildades för nästan 4 miljarder år sedan, så gamla bevis har vi för encelligt liv. Eukaryoter uppstod för 2,7 miljarder år sedan. Flercelligt liv uppstod dock först för 600 miljoner år sedan. Ganska snabbt efteråt (några miljoner år), under kambriska explosionen, kryllar det av bevis för en mångfald av flercelliga organismer. Eftersom jorden är nästan 4,6 miljarder år gammal tog det typ 600 miljoner år för livet att uppstå, 1,9 miljarder år till eukaryoter och 3,9 miljarder år till flercelligt liv. Man kan se tiden som ett mått på sannolikheten för ett visst event. Livet uppstod nästan direkt jorden hade bildats och det fanns rätt förutsättningar, vilket antyder att det var relativt lätt så fort förutsättningarna fanns där. Men sedan tog det flera miljarder år innan det fanns flercelligt liv, så det tyder på att processerna dit var extremt osannolika.

ankan01 88
Postad: 10 maj 19:51

Intressant :)

Okej, tack. Har fått en fel uppfattning av vad teorin ville visa då jag hade läst "Flercelligt liv utvecklades troligtvis genom att bakterier som var väldigt energieffektiva (kunde utvinna mycket energi) formade en symbios med en annan cell. " 

Varför bildas det en cellkärna överhuvudtaget, det är väl den största skillnaden mellan eukaryota och prokaryota celler?

Teraeagle 21049 – Moderator
Postad: 10 maj 20:06

Eukarytoer har membranomslutna organeller, inklusive cellkärna. Man tycks inte riktigt veta hur cellkärnan uppstod, det är en lucka i kunskapen om cellers utveckling.

Svara
Close