En väteatom som träffas av en foton. Har jag tänkt rätt?
Hallå, undrar om jag har svarat och resonerat rätt på den här frågan.
En väteatom träffas av en foton med våglängden 550 nm. Vad händer och varför?
Jag använde mig av formeln för vätets spektrum 1/λ = Rh (1/n21 - 1/n22).
Jag löste ut n2 som en okänd variabel och fick 1,0948.
1,0948 är ungefär 1, vilket då är grundtillståndet. Vad som då händer är inget eftersom våglängden 550 nm är för stor och kan inte excitera väteatomen. Har jag tänkt rätt?
Jag räknade även med att få fram Efoton i joule genom att använda mig av formeln Efoton = hc/λ. Jag fick svaret 3,61 ∙ 10^-19 och omvandlade det sedan till eV. Då fick jag 2,258 eV. Jag läste att för att kunna excitera en väteatom till den första energinivån n = 2 krävs det en energi på -3,4 eV. Energin som jag fick från väglängden 550 nm är då inte tillräckligt för att nå en annan energinivå. Vet däremot inte om jag ska använde den här informationen för att lösa uppgiften.
Detta är trots allt en A-fråga så förstår om det inte är så många som fattar hur man ska göra!
Det verkar rimligt, men även om elektronen inte exciteras måste det hända något med fotonen. Försvinner den bort i tomma intet? Reflekteras? Passerar rätt genom atomen?
delama skrev:Detta är trots allt en A-fråga så förstår om det inte är så många som fattar hur man ska göra!
Notera att våglängden ligger inom det synliga ljusspektrat, alltså bör elektronövergången hos väteatomen ske enligt Balmerserien, alltså att den lägsta nivån n1 = 2. Då går det säker att lösa för ett godtyckligt värde på n2