En pendelkula hänger i en lätt tråd - använd diagrammet för att lösa uppgiften
Hej, jag har följande uppgift jag ska lösa:
Och jag behöver hjälp med a), b) c). Om man börjar titta på a). Utifrån diagrammet är en period 0,5s men i lösningsförslaget har de skrivit att den är 1s och jag förstår inte varför.
Vad är det i det som står i första stycket i facit som du inte förstår? Kraften i tråden är maximal både när den är längst-nere-på-väg-åt-höger och när den är längst-nere-på-väg-åt-vänster, d v s 2 ggr per period.
Svängningstid inte samma som period! Perioden är rätt o riktigt 0,5s men tiden för pendeln att svinga från höger till vänster och tillbaka till höger tar 1s.
Perioden för kraften (diagrammet, alltså) är inte samma som perioden för svängningen, skulle jag snarare säga.
Jaha, så första gången kulan befinner sig längst-ner-på-väg-åt-höger är vid 1,1 N och när den befinner sig längst-ner-på-väg-åt-vänster är vid nästa gång kulan befinner sig vid 1,1 N.
Så, startar man vid 1 N (alltså man släpper kulan därifrån)?
Edit:
De röda prickarna visar kulan när kulan är längst ner (vilken kraft men då har). Men de blåa och gröna - vad visar de?
Lite förvirrande att du skriver "längst ner" vid de punkter som är högst upp!
Nej, du måste släppa kulan från 0,9 N - annars orkar den inte upp på andra sidan! Släpper du den vid 1 N kommer den bara att pendla mellan 1 N och 0,9 N med samma frekvens.
De röda prickarna är längst ner - varannan när kulan är på väg åt höger, varannan när den är på väg åt vänster. De gröna prickarna är när kulan är i vändlägena - varannan i höger vändläge, varannan i vänste vändläge. De blå prickarna är ointressanta.
Okejokej, så när jag nästa gång får ett liknande diagram med kraften på y-axeln och tiden på x-axeln och det handlar om en pendelkula så ska man tänka att:
- maximal kraft är längst ner (när kulan befinner sig rakt ner)
- periodtiden är då den har gått fram och tillbaka och i just detta fall blir det 1 s eftersom att den kommer befinna sig två gånger vid 1,1 N.
Men skulle vi ha ett elongation-tid-diagram då är det som vanligt när man tittar på periodtiden för harmonisk svängning och att periodtid är samma sak som svängningstid?
Tänker jag rätt?