En fundering om watt och ampere
I eluttagen har vi en spänning på 230 volt. När man kopplar olika prylar som har olika effekt (watt) till eluttagen, så blir det olika stark ström till de olika prylarna beroende på hur många watt dom har. För att ta ett enkelt exempel, om vi har två lampor som kopplas till ett vägguttag, den ena lampan har effekten 5 watt och den andra har effekten 15 watt.
Då kommer 15 watt lampan få en ström på 0,07 ampere och 5 watt lampan kommer få en ström på 0,02 ampere. (om jag har räknat rätt!!)
Men hur kommer det egentligen sig att de olika prylarna har olika watt och får olika ström, borde dom inte få lika mycket ström eftersom spänningen är detsamma? Är det resistansen i respektive prylars krets som gör att det blir ett visst antal watt för just den prylen?
Helt rätt, resistansen bestämmer strömmen vid en viss spänning.
Ohms lag beskriver sambandet, U = R*I
Där U är spänningen, I är strömmen och R är resistansen.
(kan tilläggas att det gäller för resistiv last, för kapacitiv eller induktiv last blir det annorlunda)
Olika watt beror på hur mycket effekt som prylen drar. Sen att det går olika mycket ström i vissa apparater, är pga deras effekt. De drar helt enkelt mer ström. I ditt räkneexempel, har du satt spänningen lika, vilket innebär att det inte är seriekoppling eller hur? Hade du kopplat in dina prylar i serie hade de mycket riktigt gått samma ström genom.
Tack! Skönt att jag fattat det rätt!
Kort svar på din fråga på sista raden: Ja! Det är resistansen som styr strömstyrkan.
Du menar att du kopplar in en i taget (annars stämmer inte dina beräkningar).
Du kan räkna ut resistanserna också om du vill!
U=RI och P=UI kan du kombinera på olika sätt beroende på vad du vill beräkna.
Effektutvecklingen i komponent beror på dess resistans!