En eters kokpunkt och löslighet
"liksom alkaner har etrar betydligt lägre kokpunkter än alkoholer med motsvarande molekylstorlek. Det beror på att det saknas vätebindningar mellan molekylerna i en alkan respektive eter.
Förstår att det saknas vätebindningar mellan molekylerna i en alkan och de således knappast kan ha lika hög kokpunkt som alkoholer. Men hur kan det saknas vätebindningar mellan etermolekyler? Syreatomen bör ju ha två lediga elektronpar att binda väteatomer till med vätebindningar.
Kan förstå att riktigt långa etermolekyler har tillräckligt många VDW-bindningar för att "hävda sig" mot potentiella vätebindningar, men att inte ens dimetyletrar skulle ha vätebindningar mellan sig förstår jag ej.
För att det skall kunna bli en vätebindning krävs det att det sitter en väteatom på en mycket elektronegativ atom (F, O eller N). Det finns inga sådana väten i eter.
Däremot kan en etermolekyl vara "andra änden" av en vätebindning, precis som du skrev.
Tack Smaragdalena, lite behövlig repetition från kemi 1!