En dum fråga om jonbildning
Jag har 2 frågor kopplade till varandra. Den 1sta är om atomerna i grupp 14 i det periodiska systemet vid jonbildning lämnar ifrån sig 4 atomer eller upptar 4 stycken, varför det i sådana fall?
Den andra är halvmetallerna i mitten, de i grupp 3 t.o.m 12. Hur vet jag om de lämnar ifrån sig eller upptar elektroner. De står ju i olika grupper, men det säger mig egentligen ingenting. Hur många valenselektroner har exempelvis järn, i grupp 8, ch titan i grupp 4, hur många har den? Hur kan jag avgöra det??
Ämnena i grupp 14 bildar normalt inte atomjoner och därmed inte några jonföreningar, men i molekylföreningar kan de både ”partiellt avge” och ”partiellt ta upp” elektroner, dvs de kan få både positiva och negativa oxidationstal.
Grupp 3-12 kallas övergångsmetaller. Alla ämnen där är metaller och gemensamt för metaller är att de är elektropositiva, dvs tenderar att avge elektroner och bilda positiva joner. På gymnasienivå lärs det inte ut hur man tar reda på laddningen hos dessa, det är ganska komplicerat. Man förutsätts lära sig de viktigaste/vanligaste jonernas laddning utantill. Vilka dessa är har jag listat här:
För övergångsmetallerna är den bästa gissningen arr de bildar joner med laddningen +2, det är fel oftare än det är rätt men det är ändå den bästa gissningen. Teraeagle har rätt i att man behöver lära sig de vanligaste laddningarna. De mindre vanliga brukar ban skriva ut i uppgiften.