En annorlunda fysikbok att rekommendera
För närvarande håller jag på och läser en bok på svenska om och av den amerikanske fysikern och nobelpristagaren Richard P. Feynman. Det finns en hel del populärvetenskaplig litteratur av honom på engelska, men denna bok med titeln ”Lusten att upptäcka” är, såvitt jag vet, den enda på svenska. Kungliga Vetenskapsakademien ligger bakom utgivningen och den ingår som en del av serien Vetenskapliga Klassiker och kom ut 2020.
Boken har sammanställts postumt av hans barn Carl och Michelle Feynman och lanserades i USA troligen till 80-årsminnet av hans födelse och har alltså slutligen översatts till svenska. Jag tycker boken kan rekommenderas för dem som kommit så långt i gymnasiestudierna att man är inne på sista tredjedelen eller fortsatt vidare. Boken är skriven som löpande text och handlar alltså inte om fysikformler eller beräkningar eller övningsuppgifter. Istället är det intervjuer med Feynman och artiklar han skrivit för olika tidskrifter eller föredrag vid jubileer eller konferenser.
Boken finns hos välsorterade bokhandlare, internetbokhandel eller att låna på flera stadsbibliotek.
Från omslagsbladets baksida kopierar jag följande text:
”Den banbrytande teoretiske fysikern Richard Feynman (1918-1988), även kallad nanoteknologins fader, drevs av en passion för kunskap. Under andra världskriget medverkade han i Manhattanprojektet och arbetet med att ta fram den första atombomben och var senare i livet en av medlemmarna i den kommitté som utredde Challenger-katastrofen. 1965 mottog Richard Feynman Nobelpriset i fysik för sitt bidrag till kvantelektrodynamiken, tillsammans med Shinitiro Tomonaga och Julian Schwinger.
I denna samling korta verk ingår berömda och inspirerande föreläsningar, tal och intervjuer av och med en av 1900-talets stora fysiker. Tillsammans ger de en intim inblick i Richard Feynman fascinerande liv och tankevärld.”