Emissionsspektrum
Tjena halåå!
Jag undrar varför olika ämnen har olika emissionsspektrum, samt varför de skiljer sig så mycket från vitt ljus.
Hur tror du att det kommer sig och vad har du hittat när du letat information?
Visa först att du försökt och beskriv var du fastnat så hjälper vi dig gärna vidare.
Det jag förstår är att vitt ljus har ett kontinuerligt spektrum och att grundämnen inte har det. Grundämnerna kan nämligen bara absorbera en viss våglängd som har exakt samma energinivå som krävs för att elektronerna ska kunna hoppa upp ett skal.
Det är detta jag hittar, och jag förstår på ett ungefär vad som menas. Men jag känner att jag vill ha en bättre och tydligare förklaring på vad som egentligen händer.
Precis emissionen från grundämnen är inte ett kontinuerligt spektrum, utan endast vissa våglängder emitteras. Detta då endast vissa energinivåer kan nås vid excitationen. Eller man kan säga att elektronerna kan bara flyttas upp till vissa nivåer (motsvarande skalen, eller t.o.m. undernivåer inom skalen, men det är utanför Ke1). Varje grundämne har sin unika uppsättning av tillåtna nivåer. Så när den absorberade energin frisätts, sker det i form av en emitterad foton med en specifik våglängd. Och på så vis fås spektrallinjerna där varje linje motsvarar en typ av deexcitation (då elektronen återgår till sin ursprungsnivå/ursprungsskal), och tillsammans bildar alla linjer ett unikt emissionsspektrum för varje grundämne.