Elproduktion, vattenkraftverk
Om man ska räkna ut den totala elproduktionen under ett helt år för ett vattenkraftverk, ska man då ta hänsyn till både verkningsgraden och kapacitetsfaktorn då? Det gäller ju att den maximala effekten är (där är flödeshastigheten), vilket ger den verkliga effekten (verkningsgrad runt 90 % för vattenkraft). För att beräkna årsproduktionen i Wh multiplicerar man ju detta med . Men borde man efter det även multiplicera med kapacitetsfaktorn (runt 30 % för vattenkraft) för att få ett rättvist värde?
För att kunna svara på detta måste man veta exakt hur frågan var formulerad, annars blir det bara mer eller mindre välgrundade gissningar.
Smaragdalena skrev:För att kunna svara på detta måste man veta exakt hur frågan var formulerad, annars blir det bara mer eller mindre välgrundade gissningar.
Är ingen specifik fråga, men är som sagt intresserad av den totala årsproduktionen (alltså hur mycket elektricitet kraftverket genererar per år).
Min tolkning är att du behöver ta reda på om man har tagit hänsyn till verkningsgraden när man anger den maximala effekten. Så ja, jag tycker att man bör behöva räkna med kapacitetsfaktorn.
Kapacitetsfaktorn för vattenkraft i Sverige är ca 45 % (källa, avsnitt 2.4, sida 16).
Så här tror jag det är: Om hela vattenflödet går genom turbinerna så behöver du inte räkna med kapacitetsfaktorn. Om man däremot måste du ta en del av vattnet passerar dammen utan att passera genom en turbin så måste du ta ta med kapacitetsfaktorn, men troligen helt.
Kapacitetsfaktorn är ett mått på hur stor del av den installerade maxeffekten som kan utnyttjas.