Ellära
Är spänningen uppdelad i en seriekopplad krets?
Är spänningen densamma i en parallellkopplad krets?
Om man har ett kopplingsschema med en parallellkoppling med resistorer i denna och en seriekopplad resistor ( utanför) parallellkopplingen blir spänningen då olika över resistorerna i kretsen. Stämmer det att spänningen då delas upp så att halva delen fördelas över resistorerna i parallellkopplingen och resten fördelas på resistorn som är seriekopplad.
När det gäller strömmen i kretsen. Stämmer det att i parallellkopplingar fördelas strömmen lika medan i seriekopplingar fördelas strömmen olika den är då summan av komponenternas strömmar?
En bild hade minskat risken för missförstånd men vi gör ett försök. Jag antar att alla resistanser har samma värde. Och att det sitter ett motstånd i serie med två parallellkopplade motstånd samt att seriekopplingen är ansluten till en spänningskälla.
"Är spänningen uppdelad i en seriekopplad krets?"
Ja, en andel av spänning ligger över varje motstånd. Spänningen är proportionell mot resistansen.
"Är spänningen densamma i en parallellkopplad krets?"
Ja, om två motstånd är parallellkopplade ligger samma spänning över dem.
"Om man har ett kopplingsschema med en parallellkoppling med resistorer i denna och en seriekopplad resistor ( utanför) parallellkopplingen blir spänningen då olika över resistorerna i kretsen."
Ja, de parallellkopplade motstånden leder till ett lägre motstånd vilket ger en lägre andel av spänningen.
"Stämmer det att spänningen då delas upp så att halva delen fördelas över resistorerna i parallellkopplingen och resten fördelas på resistorn som är seriekopplad."
Nej, en större andel av spänningen kommer att ligga över det seriekopplade motståndet (ersättningsresistansen för de två parallellkopplade motstånden är lägre än för vart och ett av de dem).
"När det gäller strömmen i kretsen. Stämmer det att i parallellkopplingar fördelas strömmen lika ..."
Ja om motstånden är lika stora. Om motstånden är oika kommer strömmen att fördelas omvänt proportionellt mot motståndens storlek.
"... medan i seriekopplingar fördelas strömmen olika, den är då summan av komponenternas strömmar?"
I en seriekoppling kan strömmen inte ta olika vägar, dvs strömmen är densamma i två seriekopplade motstånd (lite osäker på vad du menar).
Exempel:
U=30V
R1=R2=R3=10
R23: erättningsresistansen för R2 och R3
1/R23=1/R2+1/R3 --> R23=R/2=10/2=5
Rtot: erättningsresistansen för R23 och R1
Rtot = 5+10=15
I=U/Rtot=30/15=2A
U1=I*R1=2*10=20V
U2=U3=I*R23=2*5=10V
I2=U2/R2=10/10=1A
I3=U3/R3=10/10=1A
Notera att I=I2+I3, strömmen delar sig lika eftersom motstånden är lika stora. Strömmen tar den lättaste vägen så om motstånden varit olika hade strömmen delat upp sig så att den större strömmen gått genom det mindre motståndet.
Då tror jag att jag förstår bättre. Tack
Så mina påståenden stämmer alltså?
Bra förklaring
Om resistenserna i parallellkopplingen inte är lika stora. Till ex. Den ena har resistansen 3 Ohm och den andra 4. Förhåller strömmen sig då i parallellkopplingen som 3:4?
Ja, det stämmer. För att utveckla det lite:
Spänningen över motstånden är densamma och kan skrivas som I1 * R1 eller I2 * R2. Dvs I1 * R1 = I2 *R2.
Skriver man om den ekvationen så får man: I1 / I2 = R2 / R1
xvCL skrev:Så mina påståenden stämmer alltså?
De flesta men inte (som jag tolkade) "Stämmer det att spänningen då delas upp så att halva delen fördelas över resistorerna i parallellkopplingen och resten fördelas på resistorn som är seriekopplad.", se ovan.