Elektroplätering
Hejsan!
Jag vet inte om denna tråd ligger under fel kategori men frågan kändes mer som om den är på åk 9 nivå och inte kemi 1.
Jag undrar om jag förstod vad elektroplätering är rätt!
Som jag förstod så är det när man t.ex. lägger två metaller, då den ena är oädel och den andra en ädel metall, i en elektrolyt som t.ex. består av kopparsulfat. Då tar den oädla metallen upp elektroner (av cu2+, och då bildas det beläggning av cu på den oädla metallen). Men jag fattar inte vad som händer på andra sidan vid den ädla metallen? Släpper den ifrån sig elektroner?
Tacksam för svar!
Vad du beskriver där verkar mer ha med mekanismen för att alstra spänning i ett batteri snarare än elektroplätering.
Vid elektroplätering har man också yttre elektrisk spänning och ström som ska användas för att förflytta metalljoner från en metall till ytan av en annan.
Så för det första blir alltså följdfrågan om det är så att du försöker förstå hur batterier fungerar eller hur elektroplätering fungerar?
Det är den oädla metallen som avger elektroner, inte tar upp elektroner. Den avger sina elektroner till en ädlare metall som befinner sig i jonform. Det kan den oädla metallen göra genom att skicka elektronerna genom en yttre krets (då får man ett batteri) eller genom att stå i direkt kontakt med den ädlare metallens joner (då kallas det för cementering).
Elektroplätering betyder bokstavligen att man belägger något med en tunn (metall)hinna med hjälp av en elektrisk ström. Det är en form av elektrolys.