Elektronpar
Hej!
Varför är elektronerna i par? Jag menar, man brukar ju säga att en atom eller en molekyl har ett fritt elektronpar över, när det ändå reagerar så blir det ju enkelbindning(antar det nu bara). När en atom som fluor reagerar med en annan fluor har vi en fluoridjon, fluoret har ju 3 elektronpar och 1 oparad elektron i sitt yttersta skal, frågan är då varför finns det ens elektronpar och varför är det inte 7 utspridda elektroner runt hela skalet istället? Ett elektronpar betyder ju 2 negativa laddningar med varandra? Alltså finns det någon teori om varför en atom just strävar efter just dessa "8" elektroner?
På gymnasienivå finns det ingen riktigt bra förklaring till det, djupare än "det verkar vara så" alltså. På högskolenivå kommer man in på molekylorbitalteori och konstaterar att energin blir som lägst om elektronerna placerar sig "på rätt sätt".
Över huvud taget är ju alla teorier om hur någonting fungerar inom naturvetenskap att man försöker hitta en förklaring till så många fenomen som möjligt. Det kan finnas flera förklaringar till samma fenomen, och det betyder inte (nödvändigtvis) att en teori är rätt och alla andra felaktiga. Inom fysiken förklarar Newtons rörelslagar väldigt bra hur allting hänger ihop i "rimliga" hastigheter, medan Einsteins teorier fungerar både i "rimliga" hastigheter och när saker rör sig väldigt snabbt. Det betyder inte att Newtons modell är felaktig eller dålig, bara att det finns sammanhang när den inte är lämplig.
Kort sagt: Det är egentligen inte naturvetenskapligt att fråga sig "varför är det så", utan "hur kan vår modell förklara att det är så".