Elektronik - Högpassfilter konstiga labbresultat
Hej!
Jag skriver en labbrapport om låg- och högpassfilter. Kortfattat gick labben ut på att mäta signaler över olika filter och plotta resultatet i Bodediagram.
Teorin säger att amplituden ska förändras med 20dB/dekad under resp. över brytfrekvensen för låg- och högpassfilter, men enligt mätningarna var förändringen bara 18dB/dekad för väldigt höga/låga frekvenser. Ganska låg felmarginal, men finns det någon nämnvärd anledning till att det inte blev exakt 20?
Ännu konstigare är det att högpassfiltrets mätvärden på fasen spårar ur helt för väldigt höga/låga frekvenser. Teorin säger att fasen ska närma sig 90 grader för små frekvenser, och det gör den till en början, men sedan början den krypa neråt igen och för 0,01 x brytfrekvensen gick det inte att få något värde alls, det ändrades fram och tillbaka. För höga frekvenser ska den närma sig noll, men för 100 x brytfrekvensen visade den 25 grader.
Vad är det som händer här? Jag behöver förklara detta i rapporten. Tack!
Du skriver "väldigt höga/låga frekvenser". Betyder det att du mätte långt utanför brytfrekvensen? Om man t.ex. mäter långt över brytfrekvensen på ett lågpassfilter så blir nivån på utsignalen väldigt låg.
Det kanske helt enkelt blev för låg signalnivå för att kunna mäta noggrant?
Ja det är exakt det jag menar. Särskilt märktes det på högpassfiltret när frekvensen låg på en hundradel av brytfrekvensen eller 100 ggr brytfrekvensen.
Menar du med dålig signalnivå att signalen helt enkelt blir så pass bortfiltrerad att den blir för liten för att mäta? I så fall förklarar det ju varför högpassfiltret uppför sig märkligt vid låga frekvenser, men konstigt att den också gör det vid höga frekvenser.
Om systemet har en så kallad dödtid så finns det ingen begränsning på fasen, men det är svårt att säga om det är problemet.
Jag antar att det är ett första ordningens filter du mätt på. Med ett R och ett C?
Hur mätte du amplitud och fas?