elektronfördelning och Bohrmodellen
Jag läser om elektronfördelning (undernivåer alltså spdf), och förstår själva principen men inte logiken bakom det. Skulle någon kunna förklara det? Går det att förklaras med hjälp av Bohr-modellen?
Vet alltså hur jag fördelar elektronerna i de olika undernivåerna, men varför har vissa elektroner lägre energi (?) än andra?
Har en till fråga...
Hur sann är egentligen Bohr-modellen, fattar att den är användbar när det gäller att för att få förståelse för atomens uppbyggnad men är det egentligen så en atom ser ut?
Bohrs atommodell är just en modell. Den är användbar i vissa situationer men fungerar inte alls i andra situationer. En atom ser inte ut som den gör i Bohrs modell, men den är ändå användbar eftersom den gör förutsägelser som kan förklara många av fenomenen som tas upp inom gymnasiekemin. Naturvetenskap bygger ju på att man har någon tanke om hur naturen fungerar och sedan testar man den tanken genom experiment. Det finns ingen helt korrekt bild av hur en atom ser ut och fungerar, bara modeller som beskriver verkligheten på bra eller mindre bra sätt.
”Undernivåerna” spdf hör inte alls ihop med Bohrs modell utan de hör till den kvantmekaniska atommodellen som utvecklades ur Bohrs modell. Den kvantmekaniska modellen är den bästa modellen vi har idag för att beskriva hur atomer fungerar.
Att t.ex. s-orbitaler har lägre energi än motsvarande p-orbitaler beror på att de har högre elektrondensitet närmre kärnan, vilket innebär att elektroner i s-orbitalerna binds starkare till kärnan än elektroner i p-orbitalerna.
Tack för ett så utförligt svar!
Jag förstår nu!