Elektronernas vändpunkt/elektricitet (Heureka kap. 7 uppg. 26b)
Hej, jag behöver hjälp med den här uppgiften:
Elektroner frigörs från platta A med hjälp av energirikt ljus. Spänningen mellan platt A och B höjs från 1,20 V till 2,00 V. Hur långt från A ligger nu de snabbaste elektronernas vändpunkt om den innan låg 1,5 cm bort?
Jag tänker att den borde komma närmare, eftersom det elektriska fältets styrka ökar. Jag tar 2,00/1,20 och tänker då att avståndet ska minska med 200/1,20 = 1,667.
1,5/1,667 = 0,90 cm, vilket är rätt enligt facit.
Det som jag dock inte har en aning om är ifall detta är rätt resonemang. Jag vet inte vilka formler jag använder mig av och jag gör därför bara antaganden...
Tacksam för hjälp!
soltima skrev:Jag tänker att den borde komma närmare, eftersom det elektriska fältets styrka ökar. Jag tar 2,00/1,20 och tänker då att avståndet ska minska med 200/1,20 = 1,667.
Ett bra resonemang tycker jag.
Man kan jämföra med att kasta en bol rakt upp, med en fart till en vändpunkt på 15 meters höjd.
Hur högt kommer den om gravitationens fältstyrka (= tyngdaccelerationen) skulle ha varit 66,7 % större?
Alternativt kan man resonera med begreppet elektrisk potential.
Ok tack, jag förstår hur du menar. Men hur vet jag att detta gäller i det här fallet? Alla samband är ju inte proportionella, utan de kan ju vara andragradfunktioner, omvända proportionaliteter i kvadrat osv. Jag vill veta vilka exakta formler jag använde i denna uppgift och det känns därför inte som en hållbar metod :(