Elektronegativitet på H3PO4
Hur beräknar man elektronegativiteten på H3PO4 ifall jag vill kolla vart elektronerna kommer dras emot hur gör jag? Vad är det jag ska subtrahera med vad? Jag tänke mig att jag subrtatherar elektronegativitet mellan P och O och får då att den drar sig mer mot syre, men hur gör jag sedan med väte? Subtraherar jag dessa två med varandra? eller hur räknar man?
Elektronegativitet beräknar man för atomslag, inte för kemiska föreningar som fosforsyra. Men för att svara på din fråga så är det intressanta att jämföra skillnaden i elektronegativitet mellan atomer som binder till varandra. Även om det finns en skillnad i elektronegativitet mellan fosfor och syre så är det inte speciellt intressant eftersom de fyra syreatomerna är placerade runt om fosforatomen. Det gör den delen av molekylen ganska symmetrisk och skapar inget starkt dipolmoment.
Det som däremot är intressant är de tre OH-grupperna. Där har man en stor skillnad i elektronegativitet samtidigt som det finns möjlighet att vätebinda till varandra eller till exempelvis vattenmolekyler.
Teraeagle skrev:Elektronegativitet beräknar man för atomslag, inte för kemiska föreningar som fosforsyra. Men för att svara på din fråga så är det intressanta att jämföra skillnaden i elektronegativitet mellan atomer som binder till varandra. Även om det finns en skillnad i elektronegativitet mellan fosfor och syre så är det inte speciellt intressant eftersom de fyra syreatomerna är placerade runt om fosforatomen. Det gör den delen av molekylen ganska symmetrisk och skapar inget starkt dipolmoment.
Det som däremot är intressant är de tre OH-grupperna. Där har man en stor skillnad i elektronegativitet samtidigt som det finns möjlighet att vätebinda till varandra eller till exempelvis vattenmolekyler.
Men, inom kemiska föreningen för att ta reda på typ av bindning använder man väl elektronegativitet? Hur gör jag i denna situation? Gör man inte så i ex. NaCl där man tar elektronegativitet av Cl-Na och får då fram bindnings typ?
Jo det kan man göra, men du måste resonera på det sätt som jag gjorde i mitt inlägg.
Teraeagle skrev:Jo det kan man göra, men du måste resonera på det sätt som jag gjorde i mitt inlägg.
Nja inte riktigt? Det du väger fram är väl om de intermolektlärs bindningarna jag syftar på intramolekylärq, eller menar du att man indirekt kan se vad för intramolekylärs bindningar det är genom intermolekykärs bindnignarna?
Elektronegativitet är en egenskap hos atomer, så man kan inte fråga vad fosforsyra har för elektronegativitet. Däremot kan man kolla på skillnader i elektronegativitet mellan atomer i föreningen. Det finns en viss skillnad i elektronegativitet mellan fosfor och syre, men det spelar inte så stor roll eftersom det finns fyra syreatomer runt fosforatomen vilket gör den delen av molekylen ganska symmetrisk och bidrar inte så mycket till att skapa något dipolmoment. Däremot har man små polära grupper i fosforsyramolekylen, nämligen de tre OH-grupperna. Det är dessa som gör att fosforsyra är vattenlösligt och har hög kokpunkt eftersom de kan skapa vätebindningar. Man kan alltså inte säga att hela molekylen är en dipol, däremot finns det polära grupper i föreningen. Själva dipolbegreppet blir allt mindre relevant ju mer komplicerad molekylen blir, så då får man snarare tala om polära och opolära grupper i föreningen.
Teraeagle skrev:Elektronegativitet är en egenskap hos atomer, så man kan inte fråga vad fosforsyra har för elektronegativitet. Däremot kan man kolla på skillnader i elektronegativitet mellan atomer i föreningen. Det finns en viss skillnad i elektronegativitet mellan fosfor och syre, men det spelar inte så stor roll eftersom det finns fyra syreatomer runt fosforatomen vilket gör den delen av molekylen ganska symmetrisk och bidrar inte så mycket till att skapa något dipolmoment. Däremot har man små polära grupper i fosforsyramolekylen, nämligen de tre OH-grupperna. Det är dessa som gör att fosforsyra är vattenlösligt och har hög kokpunkt eftersom de kan skapa vätebindningar. Man kan alltså inte säga att hela molekylen är en dipol, däremot finns det polära grupper i föreningen. Själva dipolbegreppet blir allt mindre relevant ju mer komplicerad molekylen blir, så då får man snarare tala om polära och opolära grupper i föreningen.
Okej, förstår vad du menar men hur beslutar jag om det är en Jon eller en kovalent bindning är det jag försöker få fram när jag syftar på elektronegativiteten
Ja då kan du studera skillnaden i elektronegativitet mellan varje bindning, men det kommer att vara ohållbart i längden när du handskas med allt större molekyler. Det är bättre att lära sig känna igen att detta är formeln för fosforsyra som är en molekylförening, inte jonförening. Tumregeln som nästan alltid gäller är att det är en molekylförening om det bara finns icke-metaller i föreningen. Om det är metaller med icke-metaller är det en jonförening.
Teraeagle skrev:Ja då kan du studera skillnaden i elektronegativitet mellan varje bindning, men det kommer att vara ohållbart i längden när du handskas med allt större molekyler. Det är bättre att lära sig känna igen att detta är formeln för fosforsyra som är en molekylförening, inte jonförening. Tumregeln som nästan alltid gäller är att det är en molekylförening om det bara finns icke-metaller i föreningen. Om det är metaller med icke-metaller är det en jonförening.
Yes, behöver bara ett vettigt sätt att resonera mig fram. Så det är alltså att vissa delar är polära på vissa men inte dipol i hel het?
Så kan man säga, ja. Kolla t.ex. på glukos så får du ett ännu krångligare fall. Det finns många OH-grupper som gör föreningen vattenlöslig men man skulle inte direkt kalla glukosmolekylen i sin helhet för dipol.