3 svar
594 visningar
Hannaaaa behöver inte mer hjälp
Hannaaaa 11
Postad: 16 dec 2023 13:56

Elektronegativitet

Hej! Jag har en övningsfråga som jag inte riktigt är säker på att jag tänker rätt på.

Varför har ämnen i grupp 17 större elektronegativitet än ämnen i grupp 2?

Så ämnena i grupp 17 har fler valenselektroner som då innebär att de helst vill ha fler elektroner medan ämnena i grupp 2 har färre valenselektroner och vill ge bort sina elektroner vilket innebär att de inte "håller" i dom lika hårt.

Är detta ett bra sätt att resonera på? finns det något man kan tillägga för att nå en så hög nivå som möjligt?

3,14ngvinen_(rebus..) Online 1220
Postad: 16 dec 2023 14:03

Helt rätt! 
Man brukar till och med kunna kalla ämnen i gr2 för elektropositiva då de ju verkligen inte vill ta upp elektroner.

Elektronegativiteten påverkas även av hur starkt den positiva atomkärnan förmår att dra till sig elektroner. Detta beror dels på hur många protoner den består av (atomnr) då fler protoner —> större positiv laddning —> bättre på att attrahera elektroner.

Det beror även på antal elektronskal eftersom ju fler elektronskal som en atom består av - desto längre ifrån atomkärnan befinner sig valenselektronerna, detta gör att de känner av kärnladdningen mindre och mindre ju fler elektronskal som finns. Därför är generellt sett ämnena högt upp i en grupp (ex i period 1) mer elektronegativa än de längre ned :)

Teraeagle 21059 – Moderator
Postad: 16 dec 2023 14:10

Ett tips är att jämföra ett periodiskt system som visar atomernas storlek:

Med ett periodiskt system som visar elektronegativiteten:

Då ser man ganska tydligt att det finns en generell trend där elektronegativiteten ökar när atomen blir mindre. Ämnet längst ner till vänster, francium, är väldigt stor och har lägst elektronegativitet. Ämnet längst upp till höger, fluor, är väldigt liten och har högst elektronegativitet.

När man går från vänster till höger i periodiska systemet är antalet elektronskal detsamma, men antalet protoner i kärnan ökar. Attraktionen mellan valenselektroner och kärna ökar när man går åt höger vilket får atomen att krympa. När man går lodrätt nedåt inom en grupp ökar antalet elektronskal, vilket får atomen att växa.

Nät man har en liten atom med många protoner är attraktionen till valenselektronerna mycket stark, vilket ger hög elektronegativitet. Om man lägger till ytterligare elektroner till valensskalet frigörs mycket energi, så dessa atomer vill väldigt gärna binda till ytterligare elektroner.

Hannaaaa 11
Postad: 16 dec 2023 14:35

Tack så mycket!

Svara
Close