Elektrolys - labb & förståelse
Häromdagen utförde jag en laboration där jag mätte upp 25 ml kaliumjodidlösning och placerade två kolelektroder i. Sedan kopplades det på en strömkälla enligt bilden ovan och det började bildas fast jod I2 i lösningen.
Jag förstår att detta beror på att strömkällan på något sätt driver elektroner ur katoden, vilket skapar ett elektronunderskott där. Jodiden i lösningen ger då bort varsin elektron enligt 2I- → I2 + 2e-. Nu till det jag inte förstår:
Hur kan strömkällan driva elektroner ur den högra elektroden? Vad är det som gör att det sker? Jag misstänker att det rör sig om ett elektriskt fält även här, precis som i galvaniska element, men jag förstår det inte riktigt.
Kursboken på området är lika ytlig som jag har varit här, så den ger mig inte så mycket klarhet tyvärr.
Hjälp skulle uppskattas!
Egentligen fungerar det här precis som en galvanisk cell, men tvärt om. Spänningskällan skapar ett elektriskt fält i ledningen som attraherar elektroner från anoden och stöter ifrån sig elektroner mot katoden.
Men i en galvanisk cell uppkom det elektriska fältet på grund av ett "elektronsnatteri". Är det samma sak som händer här? Att spänningskällan kan skapa ett e-fält på grund av samma typ av elektronsantteri som i en galvanisk cell?
Det går inte att säga, det finns flera olika sorters spänningskällor. Det är inte så intressant för elektrolysen hur just den delen går till.