Elektrolys av NaOH
Jag ska skriva formler för reaktionerna som sker vid elektroderna då natriumhydroxid elektrolyseras. Vid anoden är det hydroxidjoner, OH-, som oxideras - så långt är jag med. Frågan är hur jag ska skriva formeln för detta, och framförallt hur det är menat att jag ska komma fram till vad produkten är.
(Det är ju nämligen inte så "straight forward" som när exempelvis en järnatom oxideras till en järn(II)jon oxideras (Fe -> Fe2+ + 2e-).)
Läser i facit att reaktionen är: 4OH- -> O2 + 2H2O + 4e-
Finns det ett logiskt sätt att komma fram till detta eller är det helt enkelt att memorera?
Det finns bara två atomslag i hydroxidjonen - väte med OT +1 och syre med OT -2. Väte har redan sitt högsta möjliga OT, så det kan inte oxideras ytterligare. Syret kan däremot oxideras.
Man kan tänka sig att syre oxideras till -1, då får man väteperoxid (H2O2) som produkt. Man kan även tänka sig att det oxideras till OT 0, då får man syrgas (O2) som produkt. Längre än så brukar inte syre oxideras.
Hur vet man vad som bildas? Ett sätt är att göra experiment, då ser man att det bubblar och bildas gas (dvs syrgas). I ditt fall är det nog tänkt att du ska kolla i en tabell med normalpotentialer. Där finns säkerligen oxidation av hydroxidjoner till syrgas, men troligen inte till väteperoxid. Det är alltså lite av en läroboksförenkling att det bara bildas syrgas, riktigt så enkelt är det inte i praktiken.