Elektrolys
Man får en elektrolys där en kol stav och en koppar elektrod ligger i NaBr lösning. Uppgiften är att förklara vad som kommer hända och att skriva formeln för reduktionen samt oxidationen.
Kolet är katoden och kopparn är anoden vilket innebär att elektroner kommer gå från kolet till kopparn så det kommer bli ett elektronöverskott hos anoden och elektronunderskott i katoden.
Om man delar upp NaBr i dess joner får vi Na+ och Br-. Det här innebär att dem positiva Na+ jonerna kommer attraheras till den negativa koppar elektroden och dem negativa Br- jonerna kommer attraheras till den positiva kolstaven.
Som jag förstår kommer det bildas fast natrium på koppar elektroden. Angående Bromid är jag osäker. Sen fick jag även höra att det på något sätt bildas vätgas i elektrolysen eftersom det finns vatten i den? Jag hänger inte helt med på den delen. Och om det nu bildas vätgas så är det eftersom H+ joner tar upp elektroner, så vad händer med dem positiva Na+ jonerna då?
Nej, natrium kan inte bildas i en vattenlösning - du har väl sett vad som händer om man släpper ner en bit natrium i vatten?
Smaragdalena skrev:Nej, natrium kan inte bildas i en vattenlösning - du har väl sett vad som händer om man släpper ner en bit natrium i vatten?
Hur är NaBr en vattenlösning? Hursomhelst, visst är det så att den löser sig vatten?
Vad skulle NaBr annars vara upplöst i? Om det hade varit ett annat lösningsmedel än vatten borde det definitivt stå nämnt i uppgiften. Det står ju NaBr-lösning, inte NaBr-smälta.
Smaragdalena skrev:Vad skulle NaBr annars vara upplöst i? Om det hade varit ett annat lösningsmedel än vatten borde det definitivt stå nämnt i uppgiften. Det står ju NaBr-lösning, inte NaBr-smälta.
Kom nu på att lösning innebär att det är aq och innehåller vatten. Det förklarar var H+ jonerna kom från. Men jag förstår fortfarande inte hur man vet att det bildas vätgas i elektrolysen.
Vad finns det för ämnen vid den negativa polen som kan tänkas reduceras? Jo förutom natriumjoner finns det väteatomerna i vattnet. Om det hade varit en sur lösning kunde reaktionen ha varit 2H+(aq) => H2(g) (om man skriver det som vätejoner, inte oxoniumjoner) men om det är en lösning som var neutral från början sker reaktionen 2 H2O + 2 e- => H2(g)+ 2 OH-.
Smaragdalena skrev:Vad finns det för ämnen vid den negativa polen som kan tänkas reduceras? Jo förutom natriumjoner finns det väteatomerna i vattnet. Om det hade varit en sur lösning kunde reaktionen ha varit 2H+(aq) => H2(g) (om man skriver det som vätejoner, inte oxoniumjoner) men om det är en lösning som var neutral från början sker reaktionen 2 H2O + 2 e- => H2(g)+ 2 OH-.
Men hur vet man om det är natriumjoner eller vätejoner som reduceras? Eller gör dem båda det?
Man slår upp det i en normalpotentialtabell. Den finns säkert i din formelsamling.
Smaragdalena skrev:Man slår upp det i en normalpotentialtabell. Den finns säkert i din formelsamling.
Det fanns det. Ska jag göra samma sak med dem negativa jonerna som kan tänkas oxideras, i detta fall OH- jonerna och Br- jonerna, och sedan kolla i normalpotensialtabellen där med?
Smaragdalena skrev:Ja.
Det står att Br2 + 2e- --> 2Br- har normalpotentialen +1,07. Men angående OH- hittade jag inget förutom det här
Är det rätt att använda?
Ja. Båda reaktionerna kommer att gå åt andra hållet.
Hej,
Jag har en följdfråga på denna. Hur vet man vilken vattenreaktion man ska ta? Det finns ju två som alltid är av intresse med vattenlösning, den som har -0,83 V och den som har +1,23V. Dessa kan ju båda gå åt olika håll.