Elektrokemisk spännignsserie
Godmorgon denna kalla men friska morgon!
Frågan lyder: Skriv reaktionsformler:
a) bly + silverjonlösning
b) järn + magnesiumjonlösning
c) kalcium + vatten
Min fråga
Jag använder mig av den elektrokemiska spänningsserien.
Hur vet man vilka ämnen som vill reagera med varandra?
I a) verkar det som att bly är längre till vänster i serien än au och därför reagerar dem med varandra.
I b) blir det ingen reaktion, Mg är längre till vänster än Fe. Varför vill inte dessa två reagera med varandra?
Det verkar som jag behöver veta vilket ämne som vill reagera på vilket sätt för att kunna läsa av serien rätt?
Tack till alla akutens hjältar.
Ytterligare mer.
I b), Mg är längre till vänster än Fe och har större tendens att avge elektroner (reducerande förmåga), Varför blir det ingen reaktion, varför vill inte Mg avge sina elektroner såsom spänninsgsserien säger. Om jag förstår det rätt är förresten en lösning alltid ämnen i jonform så Mg i detta fall är Mg^+2. Varför kan inte Mg avge två ytterliggare elektroner och blir Mg^+4?
Metaller kan vara mer eller mindre ädla. En ädel metall "vill" hellre vara en atom än en positiv jon. En oädel metall "vill" hellre vara en positiv jon än en oladdad metallatom. (Naturligtvis har metaller ingen vilja, men det är så långt att skriva att ädla metaller har en termodynamisk tendens att vara metallatomer, så jag skriver så i alla fall.)
Om man lägger i en bit av en oädlare metall i en lösning som innehåller joner av en ädlare metall, så har båda metallerna chansen att få det bättre. de oädla metallatomerna kan ge ifrån sig elektroner och bli till positiva joner, och de ädla metalljonerna kan ta upp elektroner och bli till oladdade atomer. Om man lägger en bit av en ädlare metall i en lösning som innehåller joner av en oädlare metall, så är ju båda metallerna "nöjda" och ingenting händer.
i a) har du blandat ihop beteckningarna: silver har beteckningen Ag, det är guld som betecknas med Au, men eftersom både silver och guld är ädlare än bly, så stämmer slutsatsen.
Elektrokemiska spänningsserien brukar skrivas med de oädlaste metallerna längst åt vänster och de ädlaste åt höger. Ett knep kan vara att man vet att de dyra, dina metallerna guld och silver är ädla (och att guld är ädlare än silver stämmer ju med att guldmedalj är mer än silvermedalj), så den änden av serien där guld och silver finns är den ädla änden. Det är alltså så att den metall som står längst till höger i elektrokemiska spänningsserien av de båda inblandade metallerna "vill" vara metallatom och den som är längst till vänster "vill" vara jon. I en normalpotentialtabell brukar de ädlaste ämnena stå högst upp.
En magnesiumatom har 2 elektroner i sitt yttersta skal, och innanför dem finns det ett ädelgasskal (samma som hos ädelgasen neon). Det är hyfsat lätt att plocka bort de två yttersta elektronerna, men sedan är det ungefär lika svårt att dra bort en elektron till som det är att få en ädelgas att reagera. Därför är det svårt att göra en magnesiumjon med högre laddning än 2.
Superstort tack för ett engagerat och pedagogiskt svar. Bock bock!!