Elektrokemi Väte
Väte finns ju i spänningsserien för att den kan sno en elektron från oädla metaller. Tydligen blir det vätgas men jag förstår inte hur? Väte har 1 elektron, den får ju en till och blir det H2+ eller bara H (minusladdning), hur är det vätgas? Är det att det är ”dubbelt så stor” laddning att d blir 2 atomer?
En vätemolekyl består av två stycken vätejoner/protoner (vardera med laddningen +1) omgivna av ett gemensamt elektronmoln som består av två stycken elektroner. Vätemolekylen är oladdad. Man kan säga att de båda vätekärnorna delar på ett elektronpar, så att var och en av dem har 2 elektroner i sitt yttersta skal. Detrta kallas en kovalent bindning.
Smaragdalena skrev:En vätemolekyl består av två stycken vätejoner/protoner (vardera med laddningen +1) omgivna av ett gemensamt elektronmoln som består av två stycken elektroner. Vätemolekylen är oladdad. Man kan säga att de båda vätekärnorna delar på ett elektronpar, så att var och en av dem har 2 elektroner i sitt yttersta skal. Detrta kallas en kovalent bindning.
Men hur kan det bli vätgas av 2 elektroner?
Två vätekärnor, två elektroner. En vätemolekyl.