1 svar
168 visningar
Främling 2 – Fd. Medlem
Postad: 27 maj 2020 18:03 Redigerad: 27 maj 2020 18:14

Elektrokemi

Om man använder en järnspik och spikar på ett koppartak så sker det en korrosion. Eftersom regnvatten blir jonlösningen och det gör att järnet (oädlare än koppar) avger elektroner till kopparen. Så järn oxiderar och blir järnjoner. Kopparen tar emot elektronerna och blir koppar vadå?!

 Och vad blir formeln? Fe+Cu+H2+O2–>Fe2-+Cu+H2+O??

matsja 4 – Fd. Medlem
Postad: 26 jun 2020 00:32

Det är en bra fråga. För att något ska oxideras måste något annat reduceras samtidigt. Oxidationen sker vid anoden medan reduktionen sker vid katoden (en tumregel jag brukar lära ut är Anod-oxidAtion respektive Katod-reduKtion, dvs det finns inget A i ordet reduktion, så vid Anoden sker alltid en oxidAtion och samma sak för Katod/reduKtion)

I fallet järnspik på koppartak kommer järnet att vara anod och koppar att vara katod. Som du skriver så kommer metalliskt järn att oxideras till järnjoner vid anoden. Om man inte har några redoxkänsliga joner i vattenlösningen kommer antingen vätejoner att reduceras till vätgas eller så kommer syrgas att reduceras till hydroxidjoner vid katoden. Vilket som sker beror på vilket pH-värde som råder. I just det här fallet är det den sistnämnda reaktionen som sker eftersom man inte har speciellt mycket vätejoner regnvatten.

Summaformeln för den sura redoxreaktionen är
Fe(s) + 2H+(aq) -> Fe2+(aq) + H2(g)

och för den basiska redoxreaktionen
2Fe(s) + O2(g) + 2H2O(l) -> 2Fe2+(aq) + 4OH-(aq)

Svara
Close