3 svar
540 visningar
matildasemart behöver inte mer hjälp
matildasemart 8
Postad: 15 dec 2019 11:03 Redigerad: 15 dec 2019 12:34

Elektrokemi

Hej!

Jag har några fler frågor gällande elektrokemi: 

Varför finns det både en tvåvärd järnjon och en trevärd järnjon? Jag förstår att den släpper två elektroner för att bli tvåvärd, men hur blir den trevärd? 

 

Jag undrar även över galvaniska element. För att det ska alstras ström måste lösningen innehålla joner och plattorna bestå av olika ämnen. Jag undrar om detta är sant: om de väljer samma kommer de inte kunna bestämma vem som ska bli en jon. Därför kommer atomen inte släppa några elektroner som passerar glödlampan som får den att lysa.

 

Havsvattnet består av ungefär 3,5% joner, vilket gör havsvattnet till en jonlösning. Detta innebär att metaller på skrov alltid kommer att riskeras att korrodera när ädlare joner snor elektroner från båtens skrov. Därför sätts en väldigt oädel metall på båtens skrov, till exempel magnesium, Mg. På så sätt kommer magnesiumet lösas upp i första hand. Magnesiumet kallas då för en offeranod. När det sedan är slut får man sätta på nytt. Fråga: Varför vill ädlare joner sno elektorer? Är det för att de inte vill bilda joner?

 

Förlåt för att det blev många frågor! Om man har många frågor är det bättre att skriva i ett inlägg eller flera?

Affe Jkpg 6630
Postad: 15 dec 2019 11:12

Reglerna i detta forum beskriver att man ska skriva en tråd för varje fråga/uppgift.

Teraeagle 21064 – Moderator
Postad: 15 dec 2019 12:17

Jag har strukit över alla frågor förutom den första. Precis som Affe Jkpg skriver så säger reglerna att det ska vara en fråga per tråd (du hittar alla forumregler i menyn till höger).

Första frågan:

Man skulle kunna beskriva det som att två av järnets elektroner är väldigt löst bundna till järnatomen. Det är alltså ganska lätt att bilda en Fe2+-jon. Vill man lossa ytterligare en elektron så sitter den fast lite hårdare, vilket innebär att det krävs en ganska starkt oxiderande miljö för att den också ska lossna så att man får en Fe3+-jon.

Om man jämför med andra metaller, exempelvis zink eller natrium, så har de två respektive en elektron som lossnar väldigt lätt medan det är nästan omöjligt att frigöra ytterligare elektroner. På så sätt är järn lite speciellt, men inte unikt. Det finns fler metaller som också kan skapa joner med olika hög laddning, exempelvis koppar som både kan bilda Cu+-joner och Cu2+-joner.

matildasemart 8
Postad: 15 dec 2019 12:33

Okej, tack så mycket! 

Svara
Close