Elektriskt fält och potential på sfär
Laddningen på ett sfäriskt föremål kan uttryckas som för 0 < R < b. Det laddade föremålet är omgivet av ett ledande skal med inre radie Ri (> b) och yttre radie R0. Bestäm det elektriska fältet, E, överallt och bestäm potentialen, U, på yttre sidan av skalet.
Lösningsförslaget använder Gauss lag och delar upp föremålets elektriska fält beroende på radie. Enligt lösningsförslaget ska det bli:
R<b:
b<R<Ri:
Ri<R<R0:
R>R0:
När jag väl hittat ett uttryck för Q har jag inga problem med att använda Gauss lag för att hitta E, men det är just uttrycket för Q som jag fastnar på. 1) Hur inser man ens att man ska ta integralen av ρ multiplicerat med ytarean för klotet för att få Q? 2) Hur vet man vilka integrationsgränser man ska använda? I fallet R<b förstår jag att det blir från 0 till R, men i de andra fallen förstår jag inte. Framförallt inte varför man kan ersätta alla R med b då b<R<Ri. 3) Varför blir E=0 då Ri<R<R0?
När jag väl förstår ovanstående och det är dags att beräkna potentialen på skalets utsida integrerar använder de . Varifrån formeln kommer förstår jag, men hur kommer det sig att man integrerar från R0 till oändligheten?
Säg att du befinner dig på avståndet r från centrum. Tänk dig en sfärisk yta på detta avstånd från centrum. Flödet ut genom denna yta blir . Detta skall vara lika med den totala laddning Q(r) som befinner sig innanför den sfäriska ytan. (Delat med )
Q(r) = .
Notera att i området mellan klotet i mitten och ledande skalet så är . Får man antaga. Så Q(r) = Q(b) i detta område.
Vidare så är det elektriska fältet (och laddningstätheten) noll inne i ledaren. Se lärobok.
Det betyder att flödet genom en sfär med radie r inne i ledande skalet är noll. Laddningen innanför sfären är därför noll. Detta beror på att en ytladdning på skalets inneryta tar ut laddningen från klotet i mitten, så att totala laddningen blir noll.
Skillnaden i potential mellan två punkter A och B ges av
U(B) - U(A) = -.
Sedan brukar man sätta potentialen i oändlighet lika med noll. U() = 0.
U(B) - U() = - = .