3 svar
1105 visningar
ninni 19 – Fd. Medlem
Postad: 18 mar 2020 18:16 Redigerad: 18 mar 2020 18:45

Elektriska och magnetiska fält

Har några uppgifter som jag bara inte förstår hur jag ska göra eller fortsätta.

 

1. Alfapartiklar accelereras aav spänningen 200 V, därefter går de in i homogent magnetfält med flödestäthet 0.3 T. En figur visar en kvadrat (som är magnetfältet, riktat ut ur pappret) och alfapartiklar kommer in från vänster, avböjs neråt och gör ett U ut ur magnetfältet igen med en radie r. Massan är 4u. Beräkna banradien r. 

Jag har funderat om man kan använda centripetalkraft, alltså så att BQv=(mv^2)/r men vet ju varken laddning eller hastighet.

 

2. En elektronstråle leds i vakuum in mellan två parallella metallskivor genom ett hål (A) i den ena skivan, strålen bildar vinkeln 45° med skivan (som är positiv sida). Mellan skivorna finns ett homogent elektroniskt fält med fältstyrka som gör att strålen led ut ur ett hål (B) på samma skiva. Sträckan AB är 6 cm och avstånd mellan skivorna är 3 cm. Bestäm elektronernas hastighet då spänningen är 2 kV. 

 

Jag vet inte hur jag ska börja här. Tydligen ska man räkna ut accelerationen (vet inte varför, var läraren som sa det) och det gjorde jag genom a=F/m där jag räknade att F= EQ=(U/a)Q. Accelerationen blev ca 1.17×10^16. Hur fortsätter jag?

 

3. En elektronkanon skickar elektroner in i ett elektriskt fält mellan två plattor (A & B). Då elektronerna kommer in i fältet bildar hastigheten en vinkel med fältriktningen som är 60°. Den övre plattan har lägre potential (samt står det 200 V, vid andra plattan står 0 V). Hur stor rörelseenergi måste elektronerna ha vid inträdet för att dess bana nätt och jämt ska tangera den övre plattan?

Här har jag ingen idé hur jag ska göra, kan nån förklara?

Ture 10335 – Livehjälpare
Postad: 18 mar 2020 18:43

Bara en fråga per tråd!

Fråga 1:

1. Alfapartiklar accelereras av spänningen 200 V, därefter går de in i homogent magnetfält med flödestäthet 0.3 T. En figur visar en kvadrat (som är magnetfältet, riktat ut ur pappret) och alfapartiklar kommer in från vänster, avböjs neråt och gör ett U ut ur magnetfältet igen med en radie r. Massan är 4u. Beräkna banradien r. 

Jag har funderat om man kan använda centripetalkraft, alltså så att BQv=(mv^2)/r men vet ju varken laddning eller hastighet.

Alfapartikeln förutsätter jag står still innan den accelereras.

Då är potentiella energin före accelerationen lika med rörelseenergin efter accelerationen

dvs

mv2/2 = QU,

alfapartikelns laddning känner du (det är ju helium utan sina två elektroner, slå upp i tabell), liksom dess massa alltså kan du räkna ut hastigheten.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 mar 2020 18:47

Strök över fråga 2 och 3 för att minska risken att någon svarar på någon av dem i den här tråden, det blir så lätt rörigt. Gör gärna en ny tråd för var och en av frågorna! Se till att de får rubriker som gör att de är lätta att skilja från varandra. /moderator

Affe Jkpg 6630
Postad: 18 mar 2020 22:59

Då är potentiella energin före accelerationen lika med rörelseenergin efter accelerationen

Alfapartikeln ges energin (Q*U) under accelerationen i det elektriska fältet som är lika med rörelseenergin efter accelerationen.

Svara
Close