1 svar
89 visningar
caysy 28
Postad: 4 feb 15:18

Elektriska fält

Jag förstår inte riktigt vad det egentligen är? Jag gör uppgifter med det och kan få rätt med hjälp av formler men det känns så onödigt när jag inte ens vet vad jag gör.

 

En liten bonusfråga: jag gör en uppgift just nu i impuls 1 uppgift 956 - "Hur stor är den elektriska fältstyrkan mitt emellan två små föremål som befinner sig 20cm från varandra om de har laddningarna

a) +1,0 nC och -5,0 nC

b) +1,0 nC och +5,0 nC"

 

När jag ser på en video säger de att man ska sätta in en testladdning mellan dem med laddningen "q" för att få F1 och F2, sedan addera för att få F och använda formeln E = F/Q. Dels känns det lite konstigt att sätta in en testladdning, hur vet man när man ska göra det? Och sedan så säger videon att q = Q? Men hur är det möjligt? Borde inte Q vara någon sorts kombination av de två ursprungliga laddningarna? Svaret blir rätt, men jag förstår inte varför.

Här är videon om någon är nyfiken: https://www.youtube.com/watch?v=O9kR4hbv28Y

D4NIEL 2964
Postad: 4 feb 15:53 Redigerad: 4 feb 16:18

Det elektriska fältet har stora likheter med gravitationsfältet.

De är båda ett sätt att beskriva hur stor kraft som påverkar ett föremål i fältet.

När det gäller gravitation drar jorden i ett föremål med en kraft som är direkt proportionell mot föremålets massa. En tung person dras hårdare mot jorden än en lätt person. Och om vi har ett svagare fält (till exempel om vi är på månen) så blir kraften mindre.

På samma sätt är det med laddningar och elektriska fält. En stor laddning påverkas av en stor kraft, en liten laddning påverkas av en liten kraft.

Fältstyrkan berättar hur många Newton (hur mycket kraft) per Coulomb fältet drar i en partikel. Ju större laddning (fler Coulomb) och ju starkare fält desto större kraft.

För att testa hur stark fältstyrkan är använder man en testladdning (t.ex. 1 Coulumb) och studerar hur mycket kraft som påverkar laddningen. Man får då fältstyrkan i enheten Newton per Columb (N/C).

Sedan kan man räkna ut kraften på andra laddningar genom en enkel multiplikation (Antal Coulomb gånger fältstyrkan i Newton per Coulumb). I formler blir det

F=E·QF=E\cdot Q

Jämför med tyngdkraften

F=g·mF=g\cdot m

Det luriga med det elektriska fältet är att det ibland ges i enheten V/m\mathrm{V/m}. Men låt dig inte luras, det är fortfarande exakt samma sak som N/C\mathrm{N/C}

Svara
Close