Elektrisk fältstyrka
Jag förstår inte denna formulering alls undrar om någon hade kunnat förenkla och förklara detta bättre . Det är gällande IE=F/Q
”fältstyrkan i en punkt i ett elektriskt fält är den elektriska kraften F på en positiv laddning Q som placeras i punkten, dividerad med laddningens storlek”
Sedan undrar jag varför det är en vektor framför IE och F , det står något om att det är en riktining på en positiv laddning men kan det inte vara riktat åt andra hållet också?
Om jag googlar detta ser jag det i flashcards och även här i Eureka:
https://issuu.com/smakprov/docs/cfdab6304d3e03ae0cfe5536d87c6194f486d579
Jag tycker att det är lite vidrigt med fysikundervisning som går ut på att lära sig en massa definitioner utantill. Och så blir det missförstånd. "IE" har jag aldrig sett för detta.
Folk har läst fel. Så här ser det ut i boken:
Men här är det inte en ligatur. Det är ett sätt att skriva E, på samma sätt som i talteori Z och N och R.
Jag försöker: och .
Det funkade. Men jag har nog aldrig sett att den här symbolen används för fältstyrka.
Det vanliga är att skriva
Håller med!
Kan du förklara lite om ligatur och det med Z och N aldrig hörttalas om detta förut!
Tack gör hjälpen verkligen!
riinesa.osmanii skrev:Håller med!
Kan du förklara lite om ligatur och det med Z och N aldrig hörttalas om detta förut!
Tack gör hjälpen verkligen!
I boktryck finns ligaturer, bokstäver som kopplas ihop, förr på ett litet blystycke, till exempel "ff". Så blir det även i de flesta .pdf dokument om man tittar noga.
Sedan finns några få ligaturer som är tillgängliga på tangentbordet, t ex det danska "æ" (som kanske betraktas som bokstav i alfabetet på samma sätt som "ä" i svenskan), och œ som till exempel i det franska ordet "œuf" för ägg.
I talteori används dessa dubbelstrykna N, Z, Q och R för talmängder. Det är egentligen bara där som jag har sett det. Så N är mängen av de naturliga talen, och det är en delmängd av Z, symboliskt skrivet där Z är mängden av heltal som också innehåller de negativa talen.