Elektricitet
Hej! jag skulle behöva hjälp med uppgift b):
Jag löste a) såhär:
b)
Då använder jag :
Vilket stämmer, men varför ska man använda samma rörelseenergi som jag räknade ut i a) i b)?
Eftersom spänningen ändras så borde väl rörelseenergin också göra det?
Jag förstår inte och skulle därför uppskatta om någon kunde förklara för mig.
Tack på förhand! :-)
Om ljuset är detsamma, så är elektronernas utgångshastighet densamma. Det står ingenting i uppgiften om att ljuset förändras.
Smaragdalena skrev:Om ljuset är detsamma, så är elektronernas utgångshastighet densamma. Det står ingenting i uppgiften om att ljuset förändras.
Okej, men hur påverkar ljuset utgångshastigheten? I a) löste jag ju ut W genom att ta U * Q ?
Det behövs en viss energi för att frigöra elektronen från metallen. "Överbliven" energi från fotonen blir till rörelseenergi hos elektronen. (Det var det här som Einstein fick sitt Nobelpris i fysik för!)
Smaragdalena skrev:Det behövs en viss energi för att frigöra elektronen från metallen. "Överbliven" energi från fotonen blir till rörelseenergi hos elektronen. (Det var det här som Einstein fick sitt Nobelpris i fysik för!)
Ledsen men jag förstår inte, när jag räknar ut den överblivna energin har jag ju med värdet på spänningen, så med olika värden på spänningen får jag ju olika stor överbliven energi?
Nej, varför skulle du få det? I det första fallet vet du att de snabbaste elektronerna nätt och jämnt orkar fram till den andra metallskivan. I det andra fallet vet du att de snabbaste elektronerna är lika snabba som förut, men de har ett starkare fält mot sig, så de orkar inte lika långt.