Ekologi populationer
Hej! Jag skulle behöva hjälp med uppgift 6 och 7. Förstår inte riktigt hur jag ska tänka. Så skulle va jätte snällt om någon ville hjälpa mig. Tack!
Hur långt har du kommit hittills?
På uppgift 6 kan man tro att skarpsillen minskar eftersom de äts upp av det växande antalet sillgrisslor, men samtidigt får man komma ihåg att grafen visar antalet sillgrisslor på Karlsöarna (två väldigt små öar). Det är alltså inte troligt att det finns så många sillgrisslor att de kan minska populationen skarpsill i hela Östersjön så pass kraftigt.
Vad tror du att variationerna i så fall kan bero på?
Tack så jätte mycket för hjälpen med uppgift 6! Jag är nu klar med uppgift 6 och har bara 7 kvar nu. Hur kan man tänka på uppgift 7? När torsken ökar så minskar skarpsillen, är det för torskarna äter skarpsillen? När torsken minskar så ökar skarpsillen, är det så eftersom om torsken minskar så äter inte lika många torskar upp skarpsillen och då kan skarpsillen öka? Har jag tänkt rätt?
Östersjön har varit utsatt för överfiske av torsk, inte minst under 80-talet.
Kolla in sidan nedan och jämfört särskilt dina grafer med grafen på sidan som visar hur mycket torsk som har fiskats upp. Vad händer med torskens bytesdjur, skarpsillen, om antalet torskar minskar?
Tack! Men kan jag då skriva ungefär som jag gjorde här ovanför? Eller är det fel?
I båda uppgifterna ska du förklara vad sambandet kan bero på. Grunden är att skarpsill äts av både sillgrisslor och torskar. När torsken fiskas upp ökar mängden skarpsill och när skarpsillen ökar samtidigt som det finns få torskar innebär det mer mat till sillgrisslorna som då växer i antal.
Du behöver visa i ditt svar att du har förstått det sambandet.
Man borde kanske lägga till att det bedrevs jakt på sillgrisslor och att de var drabbade av miljögifter som DDT och PCB i slutet av 1900-talet vilket drev ner beståndet:
https://fof.se/tidning/2016/5/artikel/semesterbilder-avslojar-sillgrisslans-revansch
Okej, tack så jätte mycket för hjälpen!