Egenskaper hos funktionella grupper
Hur kan man förklara kokpunktsskillnaderna mellan:
etylmetyleter (7.4), propanon (56) & propanal (49)
1-butanol (118) , 2-butanol (100) , 2-metyl-2-propanol (82) & cyklobutanol (124)
1-butyn (8) & 2-butyn (27)
tal inom parantes är kokpunkten
Isomerin borde inte ändra på typen av intermolekylära bindningar, men kanske hur många som kan uppstå?
Det är en blandning av molekylens form - större, mer vidsträckta molekyler binder starkare med vdW till varandra, samt elektronegativa atomers möjlighet att polarisera molekylen, dvs att göra den till en dipol. Detta är enklare om den atomen sitter mer centralt placerad i molekylen istället för längst ut i ena änden.
I molekyler som butanol och dess isomerer spelar bägge dessa faktorer roll och då är det inte lätt att förutspå kokpunkterna. Kollar man på butynisomererna så finns inga elektronegativa atomer och molekylerna binder enbart med vdW. Skillnaden är att 2-butyn är en rak molekyl medan 1-butyn har en liten ”krok” längst ut som försvårar vdW aningen lite. Det är troligen detta som förklarar den lilla skillnaden i kokpunkt mellan dessa två ämnen.