3 svar
2134 visningar
Monalisa behöver inte mer hjälp
Monalisa 167
Postad: 2 feb 2022 10:29

Egenskaper hos etanol, glykol och glycerol

Hej! 

Vi har gjort en labb i skolan där vi testar etanol, glykol och glycerol på hur de luktar, om de är brännbara, lättantändliga och lösliga eller ej i vatten. Här är resultaten: 

Etanol: Luktar starkt, är brännbar och lättantändlig, löser sig direkt i vatten

Glykol: Luktar svagt, är brännbar men inte lättantändlig, löser sig efter en stund i vatten

Glycerol: Ingen lukt, inte brännbar och inte lättantändlig, löser sig efter en kort stund i vatten

----

Uppgiften är nu att resonera kring resultatet, alltså varför detta skedde. 

Jag kan tänka mig att respektive egenskaper har att göra med kolkedjan hos alkoholerna, hur många OH-grupper de innehåller osv. Men hur går detta egentligen ihop? 

Brännbarhet, lättantändlighet och polaritet tror jag att jag fattar någorlunda, men lukten har jag lite svårare med. Varför luktar de olika alkoholerna olika mycket? Har det något med ämnenas smältpunkt och kokpunkt att göra möjligtvis?

 

 - Tacksam för svar! :)

mag1 9562
Postad: 2 feb 2022 11:04

För att du skall kunna känna lukten av ämnet, måste molekylerna övergå i gasfasen, så att du kan dra in molekylerna in i näsan - så det har med ämnenas kokpunkt att göra. Ju starkare bindningarna mellan molekylerna är desto högre blir kokpunkten (det krävs mer energi för att bryta fler starkare bindningar, jämfört med få starkare/svagare bindningar).

Vätskor, som t.ex. vatten, dunstar hela tiden även om vätskan inte kokar. Du kanske har sett det med ett glas vatten som lämnats, och nivån i glaset sjunkit? Eller hur imman som bildats på badrumsspegel, ganska snabbt försvinner och torkar. Det är ett exempel på att en vätska dunstar. Vatten har ju en kokpunkt på 100°C, men kan dunsta innan det blir så varmt. Samma sak händer med dina undersökta ämnen, du kände lukten av etanol och glykol - så lite av vätskan dunstade. Men glycerolen har en högre kokpunkt, för den har fler av de starkare bindningarna. Vet du vilka jag menar?

Och då glycerolen har flera av dessa bindningar så dunstar den inte alls lika lätt som de två andra ämnena. Har du jämfört ämnenas kokpunkter (finns på t.ex. wikipedia)?

Monalisa 167
Postad: 2 feb 2022 11:21

Yes! Jag fattar! 

Bindningarnas styrka, beror de på hur många OH-grupper alkoholerna har? Vad har OH-grupperna för inverkan på hur "starkt" ett ämne blir? 

mag1 9562
Postad: 2 feb 2022 11:29

OH-gruppen (hydroxigruppen eller alkoholgruppen) i t.ex. etanol kan skapa vätebindningar till andra OH-grupper (som finns i andra etanolmolekyler, och i vattnet). Vätebindningarna är en av de starkare bindningarna som molekyler kan skapa mellan varandra (d.v.s. bindningar mellan molekylerna, inte bindningar mellan atomerna i ämnena).

Ju fler bindningar en molekyl kan skapa, desto fler bindningar behöver brytas när ämnet dunstar. Så om du jämför dina ämnen hur många OH-grupper har de var och en? (antalet OH-grupper avgör hur många vätebindningar som kan bildas)

Och ser en trend för hur kokpunkten påverkas av antalet OH-grupper hos dina ämnen?

Svara
Close