Effektutveckling i en resistor?
Jag förstår inte formeln nedanför. Jag hade en fråga i min fysikbok där jag skulle ta reda på om "Glödtråden i en glödlampa ska göras tjockare eller tunnare för att dess effektutveckling ska öka" (lägger bild på uppgiften nedan). Då kan jag ju använda två formele, I^2 × R eller U^2/R, och mitt svar blir ju då olika beroende på vilken jag använder. Om jag går på en formel borde jag ha hög resistans, om jag går på en annan borde jag ha låg. Hur vet jag vilken jag ska använda?
Om glödlampan är gjord för en viss ström så gäller R•I2, om den är gjord för en viss spänning så gäller U2/R.
I uppgiften stod väl inte det, ändå var det "underförstått" att glödlampan var gjord för spänning verkar det som. Är drt bara nåt man för veta, att de flesta glödlampor är gjorde för spänning, eller har jag missat nåt?
De som har bytt glödlampa i hemmet någon gäng känner nog till att de passar för en viss spänning.
Okej, så om jag har förstått rätt så är det så att man väljer formel utefter vad resistorn är gjord för, och att i uppgiften så var det underförstått att denna glödlampan var gjord för en spänning. Stämmer detta?
Ja, men uppgiften verkade ju också handla om glödtrådens tjocklek.
Det har inte så mycket med själva glödlampan att göra utan vilken elektrisk energikälla vi har, och då kan vi nog förutsätta att vi kopplar den till en konstant spänning. Det är mer ovanligt att man har tillgång till en konstant strömkälla.