Effektutveckling
Dessa formler för effektutveckling: P=U*I=R*I^2==U^2/R gäller dem enbart för resistorer eller för alla elektriska komponenter. Dessutom varför skriver man effekt även som deltaW/delta t bör det inte bara var energi/tid?
Tack på förhand
När du får lära dig skillnaden och likheter mellan resistans och impedans, så förstår du mer hur det "hänger ihop".
Formlerna för effektutveckling gäller för alla elektriska komponenter. Benämningen R avser resistansen vilken finns i alla ämnen och därmed i alla komponenter.
Arbete (work) anges ofta med beteckningen W. Detta ska inte förväxlas med enheten W (watt). ΔW är den energimängd som omvandlats under tiden Δt och den genomsnittliga effekten Paverage under tiden Δt blir då:
De gäller för alla komponenter men är endast användbara för komponenter som följer Ohms lag, dvs komponenter såsom motstånd och metallbitar, där resistansen inte beror av vad spänning och strömstyrka är utan kvoten förblir konstant
För ett motstånd, något som följer Ohms lag, är resistansen konstant förutsatt att temperatur och tryck inte varierar.
För något som inte följer Ohms lag, såsom en ljusdiod, så är resistansen inte konstant vid variationer i spänning även om temperatur och tryck hålls konstant. Vid låg spänning uppvisar en ljusdiod närmast oändligt hög resistans medan resistansen faller till nära noll när spänningen är över ett gränsvärde.
För komponenter som inte följer Ohms lag är det bättre att analysera dem med ström-spänning-diagram istället för med resistansbegreppet.
Så de går att använda för alla komponenter men de är endast konceptuellt användbara för de som följer Ohms lag.
Med konceptuellt användbara menar jag att man kan tala om proportionaliteter. För ett motstånd kan jag säga att om strömstyrkan dubbleras så fyrdubblas effekten (se upphöjt till 2). För en ljusdiod kan jag inte säga det eftersom resistansen förändras när strömmen förändras. Då kan jag hellre ta UI.