Effektiv kärnladdning, elektronnegativitet och joniseringsenergi
Stämmer det att mindre atomer har större effektiv kärnladdning? Eftersom atomerna är mindre och alltså har mindre radie så når attraktionskraften från kärnan till elektronerna bättre och ger en stark effektiv kärnladdning. Medan större atomer är större i radie och har fler elektronskal och fler elektroner som skärmar av attraktionskraften från kärnan och bör alltså ha lägre effektiv kärnladdning?
Om det är så, varför ökar joniseringsenergin som krävs för att en elektron ska lossna när man gå höger i en period?
1/2
Jag tänker att ju mer höger man går i en period så bör attraktionskraften mellan kärna och elektron vara mindre - eftersom det är större atomer - och därför bör det alltså krävas mindre energi för att en elektron ska lossna?
Annars måste ju det vara elektronnegativiteten som håller fast elektroner, för den ökar ju och ju mer åt höger man går i en period på samma sätt som joniseringsenergin. Men i så fall, vad är då skillnaden mellan effektiv kärnladdning och elektronnegativitet?
Nu förstår jag
Ju mer höger i en grupp man går så ökar antalet protoner men antal elektronskal är detsamma och därför ökar Attraktionen mellan (valens)elektronerna och därmed krävs mer energi för att en elektron ska lossna