Ebba köper jordgubbar
fråga 630. Jag tänkte att temperaturen kommer öka och volymen kommer minska så då kommer trycket inte förändras något nämnvärt.
tacksam för svar!
När man pratar om kopplingen mellan temperatur, volym och tryck så pratar man om gaser. Men jordgubbar i kylen är inte gas. De innehåller istället is. Och när is smälter blir det vatten, och när temperaturen ökar ytterligare förvandlas mer och mer vatten till ånga, så ångtrycket ökar.
Vad tycker du?
Exemplet är konstigt, tycker jag. Man brukar väl inte värma upp frysta jordgubbar, det handlar väl främst om att tina?
Så då tycker jag att det hade varit bättre att fråga om till exempel en Gorby.
Ångtrycket ökar alltså. Vad händer sen?
Ebba äter upp dem?
När temperaturen når 100 grader blir ångtrycket större än normalt lufttryck och blåser upp påsen.
Hur vet du att ångtrycket blir större än normalt lufttryck?
Är det bara för att den blåser upp?
Testa att värma en tom tillsluten plastflaska en stund i mikron. När du tar ut flaskan och lossar på korken bör du märka att det pyser.
Eventuellt kan du få till lite kondens på insidan av plastflaskan också.
Sätt tillbaka korken ganska omgående och låt flaskan kylas ned. Lägg kanske in den i frysen.
Vad händer med flaskan efter efter bara några minuter?
Upprepa försöket med en skvätt vatten i flaskan.
naturarecheck skrev:Hur vet du att ångtrycket blir större än normalt lufttryck?
Det är anledningen till att vattnet börjar koka vid 100 grader. Ånga börjar bildas under ytan där trycket är något högre än atmosfärstrycket.
Macilaci skrev:När temperaturen når 100 grader blir ångtrycket större än normalt lufttryck och blåser upp påsen.
Redan innan dess bildas det så mycket ånga att påsen börjar svälla. Volymen blir större.
(Men det är inte synligt när man endast ska tina.)