Dragkamp med dynamometer 200 N åt bägge håll
Tjena! Jag behöver hjälp med något jag grubblat lite på...
Patrik och Sebastian har hittat en dynamometer med en mycket kraftig fjäder i. De fäster ett kraftigt snöre i var sin ände på dynamometern och drar. Var och en av dem drar med kraften 200 N. Vad visar dynamometern?
Jag tänker att krafterna borde ta ut varann och då visar dynamometern 200 N. Ungefär samma sak som att Patrik skulle sätta fast ena änden i en vägg och dra... om ni förstår vad jag menar. (||--> 200 N)
Svaret i facit är 200 N.
Men jag vill gärna få en bättre redovisning än den jag tänkt ut. Då man skulle på ett annat sätt kan tänka sig att dynamometern visar 400 N eftersom den dras ut med 200 N åt bägge hållen och fjädern bli längre.
Tack :)
Rita dom två fallen och sätt ut "kraftpilar"!
Affe Jkpg skrev:Rita dom två fallen och sätt ut "kraftpilar"!
Okej... ritade det lite konsitgt men du fattar nog vad jag menar. Men detta hjälper mig inte särskilt mycket, blir bara ännu mera fundersam...
Skulle gärna behöva en föklaring i ord när det gäller detta. Lite svårt att förklara när man ritar
Om du tänker så här:
Du sätter fast en skruvögla med hjälp av borr och plugg och sätter fast ett rep i öglan och knyter ihop med en dynamometer. I andra ändan har du ett rep som du kan dra i. Du har möjlighet att avläsa dynamometern och ser att du närmar dig 200 N, men i samma sekund så släpper skruvöglan från väggen. Pluggen och skruven klarade inte mer än 200 N belastning.
Alltså höll skruvöglan emot med 200 N också precis så mycket kraft som du drog med.
Ett annat exempel är om du hänger en vikt på 20 kg i ett rep som går över en friktionsfri talja. Vi kan tänka oss att du står på andra sidan med dynamometer och rep i din hand, men det hänger ett skynke mellan dig och vikten. Vilar då tyngden på en skiva eller liknande så märker du inte skillnaden mot det förra fallet utan du drar med en kraft upp till 200 N och inget händer.
Då du passerar 200 N så kommer du att lyfta kulan eftersom den dras av tyngdkraften med kraften i det här fallet. Om du håller vikten still i luften så drar du och tyngdkraften bägge med 200 N.
Precis som i första fallet så länge jämvikt rådde så höll plugg och betong emot med samma kraft.
Hoppas att det var en begriplig förklaring?
RndmAxiom skrev:Affe Jkpg skrev:Rita dom två fallen och sätt ut "kraftpilar"!
Okej... ritade det lite konsitgt men du fattar nog vad jag menar. Men detta hjälper mig inte särskilt mycket, blir bara ännu mera fundersam...
Skulle gärna behöva en föklaring i ord när det gäller detta. Lite svårt att förklara när man ritar
Nedre figuren:
Om inte "väggen håller emot" med en kraft, då lossnar väl alltihop från väggen?
Conny M: Hur skulle detta dock ritas upp med kraftpilar? Så att svaret blir 200 N. Behöver också hjälp med denna typen av fråga.
Tack
Jämför med fallet att du håller dynamometern lodrätt, och du hänger en tyngd på 20 kg i den.
Då visar dyamometern nästan 200 N, för att systemet ska stå still måste du hålla i dynamometerns ovansida med 200 N.
Detta är exakt samma situation som när två personer drar i dynamometern med 200 N i vardera änden. Enda skillnaden att det är en massa som drar i ena änden.