Doppvärmare
En av felkällorna under en laboration vi gjorde med doppvärmare var tydligen att man inte fyllt skålen med vatten (i vilken doppvärmaren placerades i) med så mycket vatten att den gick upp till en viss punkt på doppvärmaren (denna punkt är om jag inte missminner mig typ så att hela spiralen är täckt). Jag förstår dock inte hur det påverkar resultatet? Det vi gjorde under laborationen var att värma vattnet med doppvärmare för att därefter beräkna specifika värmekapacitet för vatten. Följaktligen förstår jag inte hur det kan påverka resultatet.
Tack på förhand
Om inte hela spiralen är täckt av vatten, kommer doppvärmaren inte bara att värma vattnet, utan även luften. Kan du räkna ut hur detta kan påverka resultatet?
Kan det kanske påverka resultatet till följd av termisk jämvikt på något sätt?
Tack på förhand
Tänk lite i stället för att bara svamla en massa fina ord! Om en del av värmen går åt för att värma upp luften, inte vattnet som det borde, hur kommer då temperaturen hos vattnet vara (jämfört med vad det gorde ha varit om doppvärmaren varit korrekt placerad)?
Ja, då går värme förlorad till att värma luften och följaktligen kommer vårt resultat ge att det krävs mer värme att värma vattnet än det faktiskt gör. Det leder i sin tur till att vi får ett för högt värde på den specifika värmekapaciteten.
Exakt. Märker du att du kan resonera, om du bera försöker?!
Tack. Men är det bara det som ger värmeförlust? Eller kan man tänkta att lite värme går förlorad för att värme frigolitskålen (skålen som vattnet låg i)?
Tack på förhand
852sol skrev:Tack. Men är det bara det som ger värmeförlust? Eller kan man tänkta att lite värme går förlorad för att värme frigolitskålen (skålen som vattnet låg i)?
Tack på förhand
Jovisst, men det var inte det du frågade om.
Tack för hjälpen.