5 svar
48 visningar
KlmJan är nöjd med hjälpen
KlmJan Online 237
Postad: 15 maj 20:32

Döda celldelar?

Hej,

Jag undrar vad som händer med död celldelar och celler. De kan ju inte bara gå upp i rök. När jag googlar står det bara att de döda cellerna/celldelarna ersätts med nya men jag har ingen aning om vad som händer med de döda delar. Kommer det ut med avföringen typ? För jag vet att avföringen bland annat innehåller döda celler från tarmarnas insida men kan de döda cellerna också komma från andra celler i andra delar av kroppen?

Tacksam för all hjälp :)

mag1 9197
Postad: 15 maj 21:52

Din tanke är rätt - de kan inte bara gå upp i rök. Cellen kommer på ett eller annat sätt att delas upp/gå sönder, och cellerna runtomkring kommer att käka upp cellresterna från den döda cellen. Så andra celler tar omhand om de delar kan användas, och dessa andra celler drar nytta av det. Resten bryts ner till näringsämnen - och på så vis förloras inte näringsämnena.

Men cellen kan dö på lite olika kaotiskt vis.

När en cell blir för gammal, sliten eller skadad börjas en process som kallas för programmerad celldöd. Det finns lite olika varianter av programmerad celldöd, och bland dem brukar apoptos oftast nämnas. Under denna variant av programmerad celldöd börjar cellen bryta ned sig själv, DNA blir till småbitar, utskott bildas från cellens yta, som sedan kan snörpas av så att mindre cellbitar separeras från cellen (med funktionella organeller i t.ex. mitokondrier) och cellen krymper.

Skadas cellen istället mycket kan det vara så att cellen inte kan genomgå apoptos kan istället nekros ske, som är mindre kontrollerad. Organellerna fungerar inte riktigt och cellen brister, med resultatet att cellens trasiga delar läcker ut bland de andra cellerna - och det leder till en inflammation. Så mindre kontrollerat och uppfattas som "ett skadat tillstånd".

När apotos sker kan det mesta av den döda cellen tas om hand av cellerna runtomkring. Men när nekros sker behöver celler från immunförsvaret komma och hjälpa till med att rensa upp efter den mer kaotiska döden.

Cellerna som finns i avföringen "gnuggas bort" från tarmväggens yta, och där finns det inte några av våra celler som kan ta omhand om resterna - för cellen hamnar bland avföringen (där bakterier och annat kan äta upp resterna, inget som kan ätas upp av något går till spillo bland levande organismer).

KlmJan Online 237
Postad: 16 maj 14:35

tack! så sammanfattningsvis går inte döda celler upp i rök utan de tas om hand om celler runtomkring (men hur sker det?). De delar som fortfarande kan användas tas upp av andra celler och används där (men hur funkar det? Jag vet att det finns små hål i cellmembranet, är det genom dessa som celldelarna tar sig in i de levande cellerna?) De delar av de döda cellerna som anda levande celler inte kan ta upp bryts ner till grundämnen som sedan tas upp av anda celler.

Stämmer allt detta?

mag1 9197
Postad: 16 maj 14:49
KlmJan skrev:

tack! så sammanfattningsvis går inte döda celler upp i rök utan de tas om hand om celler runtomkring (men hur sker det?). De delar som fortfarande kan användas tas upp av andra celler och används där (men hur funkar det? Jag vet att det finns små hål i cellmembranet, är det genom dessa som celldelarna tar sig in i de levande cellerna?)

Det kan ske på lite olika vis, men större bitar kan tas upp genom det som kallas fagocytos (=cellätande), där en cell skapar en grop i sin yta runt om det som skall tas upp, sedan sträcker cellen sitt membran uppåt/över och omsluter som en droppe inuti cellen. Är det istället en organell som t.ex. en mitokondrie, så är den redan omsluten av ett membran, och då kan detta membran smälta samma med cellens membran - och effekten blir att mitokondrien kommer in i cellen (och det extra membranet som var omkring mitokondrien blir en del av cellens membran).

De små hålen, är nog transportörer och kanaler som du tänker på, och de tar också upp saker, men mycket mindre som salter och små molekyler.

De delar av de döda cellerna som anda levande celler inte kan ta upp bryts ner till grundämnen som sedan tas upp av anda celler.

Stämmer allt detta?

Inte så långt som till grundämnen, mer till små kemiska ämnen som cellen själv använder - t.ex. aminosyror, och fetter.

KlmJan Online 237
Postad: 16 maj 16:49

Ok. Nu förstår jag! Tack för hjälpen! :)

mag1 9197
Postad: 16 maj 19:05

För all del, kul att det hjälpte!

Svara Avbryt
Close