DNA replikation hos E.Coli vad läggs Primern in?
Jag har läst i läroboken och sökt runt lite på internet men kommer inte fram till något, skulle tacka om jag kunde få en källa där jag kan läsa mer om detta eller bara en förklaring. Men vart är det egentligen primern läggs? Jag vet att OriC är 245 BP långt och heligas kommer och klipper ut därefter läggs primern som är 10-60bp men vart läggs denna?
Redigering:
Insåg precis att jag ställde samma fråga här
https://www.pluggakuten.se/trad/dna-replikation-hos-e-coli/
det som skiljer sig med denna fråga är att jag undrar vart den läggs på leading strand.
Den exakta positionen som DNA-polymeras primern läggs in är lite knepigt att definiera, då det är ett stort och dynamiskt (=det rör lite på sig, på plats och i princip alla komponenter påverkar varandra) komplex med proteiner som binder in efter varandra i en bestämd ordningsföljd. Deras inbindning är också beroende av samtida inbindning av andra (hjälpar)proteiner, och att för vissa fler än en kopia av samma protein binder in tillsammans. Detta är en dynamisk process, där varje steg kan gå framåt mot replikation, men även avstannas och det delvis bildade komplexet sönderfalla (kan då så klart börja på nytt).
Bilden nedan sammanfattar mer i detalj vad som sker, vilket beskrivs i publikationen länken leder till, men att sätta sig in denna typ av artiklar detta förutsätter att du läst molekylärbiologi på universitetsnivå.
Har du vidare frågor eller vill bolla något så återkom.
Okej, så det enda jag kan säga på denna nivå är att primerna placeras i replikationsgaffeln på leading strand och flera primers kontinuerligt med replikationens gång på lagging strand av RNA-primas? Låter det rätt?
Inte riktigt, vid replikation av E. coli kromosomen (och många andra cirkulära DNA molekyler) behöver primning bara göras en gång per sträng. Kromosomen kopieras då 5' till 3' från både leading och lagging strand samtidigt från endast en punkt, ori (origin of replication, eller ungefär startpunkt för replikation, i E. coil kallat oriA).
Detta skiljer sig från replikationen av icke-linjära och större kromosomer (som t.ex. våra) där syntesen av den nya DNA kopian primras en gång på leading strand, och flera gånger på lagging strand (en gång per Okazaki fragment).
Vid duplicering av cirkulärt DNA (som E. coli kromosomen) det bildas en så kallad theta struktur (efter grekiska bostaven theta), vilken även illustrerar att och hur det cirkulära DNA kan kopieras samtidigt åt två håll. Detta är möjligt då DNA-molekylen är cirkulär och samtidigt inte är så stor. Det räcker då att det bildas då ett replikationskomplex per sträng, och detta komplex följer med DNA hela vägen runt, tillbaka till början de nya kromosomkopiornas strängar ligaras (produkten är linjär och en ytterligare fosfodiesterbindning bildas för att göra den linjära produkten cirkulär).
Vänta nu skiljer sig detta från min kurslitteratur, det står där att ursprungspunkten kallas oriC och att ena strängen är lagging, är du helt 100 på att det är som du säger att E.coli endast behöver en primer och att startpunkten heter oriA?
Nej jag skrev fel, vaket att du noterade det, oriC är startpunkten.
Primningen behöver så klar ske en gång per sträng, men endast en gång per sträng (till skillnad från icke cirkulära kromosomer). Det kanske inte var klart nog i det tidigare inlägget, bra att du kollade.
Ja, nej det var inte riktigt det jag menade. Men tror du gjorde det tydligare nu, så på cirkulärt DNA krävs det bara en primer för i lagging strand och de läggs inte till kontinuerligt som på linjärt DNA.
Precis, det stämmer.