Disulfidbryggor
Räknas disulfidbryggor till teritiärstruktren?
Disulfidbryggor bidrar till tertiärstrukturen. Tertiärstrukturen uppstår som en summa av alla bindningar mellan de olika delarna i proteinet (allt ifrån alfa-helixar till vätebindningar mellan enstaka sidokedjor). Disulfidbryggorna är ju kovalenta mellan de två cysteinerna och därmed långvariga bindningar, jämfört med t.ex. vätebindningar som kan bildas/brytas hela tiden, och från en sidokedja till flera olika andra alternativa sidokedjor.
Vad är speciellt med de?
Är det att när det finns två R grupper med svavelatomer så binds dessa ihop med en disulfidbrygga som är en slags kovalent bindning som är långvarig?
Ja det är en typ av bindningar i proteiner som är långvarig. En vätebindning kan brytas och återbildas flera gånger per sekund, medans den kovalent bindningen i disulfidbindningen är svårare att bryta. Det kräver en reduktion av bindningen för att bryta den, det kan ske - men det är en starkare bindning som därför varar längre.
Att starka kovalenta bindningar kan skapas genom disulfidbindningar m.h.a. cysteiner, gör att olika delar av ett protein kan bindas ihop - och det är det speciella med denna typ av bindning i proteiner. Disulfidbindningar gör t.ex. att delar proteinets struktur kan hållas samman, motsvarande fästas i varandra. Utan den bindningen kan delarna i exemplet separeras när proteinet rör lite på sig, och det är svårare för dem att hitta tillbaka till varandra, men med disulfidbindningen hålls de ihop.