Dipoler
Jag kan kraven för att en molekyl ska klassas som en dipol. Det ska finnas polära kovalenta bindningar och molekylens tyngdpunkt för negativ- och positiv laddning ska finnas på olika ställen. Men hur vet jag hur molekylen ser ut?
H2O är ju en dipol och där syret har en väteatom på varje sida. Men CO2 är inte en dipol där kolet har ett syre på varje sida. Finns det något knep till att förstå hur en molekyl kommer se ut eller ska man bara söka upp allt och lära sig det utantill? Tydligen är Kväveoxid, NO, också en dipol. Men där sitter ju bara två atomer bredvid varandra? Hur blir då tyngdpunkten för de negativa och positiva laddningarna olika?
Tvåatomiga molekyler som består av två olika atomer är dipoler (om det inte råkar slumpa sig så att de två olika atomerna har samma värde p elektronegativitet, men det är ganska osannolikt - jag hittar inga exempel direkt, men jag har inte lusläst hela periodiska systemet).
Smaragdalena skrev:Tvåatomiga molekyler som består av två olika atomer är dipoler (om det inte råkar slumpa sig så att de två olika atomerna har samma värde p elektronegativitet, men det är ganska osannolikt - jag hittar inga exempel direkt, men jag har inte lusläst hela periodiska systemet).
Tack så mycket! Vet du något sätt det går att se som tre, eller fler, atomiga molekyler är dipoler?
Om man vet formen på molekylen så kan man dra slutsatser från detta. Om en centralatom är omgiven av 8 elektroner så är dessa organiserade som 4 elektronpar som pekar mot hörnen en tetraeder. Om det finns fria elektronpar (som i vatten och ammoniak) så blir molekylen osymmetrisk och därför en dipol.