Dipol om en ren kovalent binding & en polär kovalent binding?
Hej! Jag funderar lite på hur man ska tänka när det gäller dipol. Om det finns en polär kovalent binding som exempelvis mellan syre (3,44) & väte (2,20) 3,44-2,20=1,24 men ren kovalent binding som exempelvs mellan kol (EN:2,55) & väte (2,20) 2,55-2,2 = 0,35 inom samma molekyl, kan det vara en dipol ändå eller måste det finnas polar kovalenta bindingar överallt i molekylen för att den ska kallas dipol?
Läraren sa att de positiva & negativa delarna får inte ta ut varandra i en molekyl då är det en dipol. vet dock inte hur jag ska tänka i ett sådant här fall, för de tar ju inte ut varandra eftersom det finns mellan bägge bindingarna differens i elektronegativitet men om jag förstått rätt så krävs det en viss differens i elektronegativitet för att den ska vara en polär kovalent binding (1-1,7) någon som vet hur man bör tänka?
Bindningen mellan kol och väte är inte rent opolär - vätet är lite positivt. Du har alltså en syreatom som är lite negativ och en väteatom som är lite positiv - så det blir en dipol.
Okej tack för svar!:) Dock undrar jag lite över det här med dipoler fortfarande för i boken kemi 1 stog det att för att vara en dipol måste differensen i elektronegativiteten mellan två atomer vara mellan 1-1,7 & mellan 1,7 till 1,2 är det osäkert om det är en polar kovalent binding eller jonbindning. Men jag hade ett prov nu och fick som svar att NO2 är en dipol, men hur kommer det sig då differensen i elektronegativitet mellan Nu & syre är 3,44-3,04=0,4. Borde inte det vara en ren kovalent binding och därmed inte en dipol?
*mellan N & O
Skillnaden är skild från 0, det kan räcka.
Ah ok.då förstå jag tack!:) Vad konstigt att de har skrivit att det krävs att skillnaden är 1, blir förvirrande:(