dipol-dipol bindning
hur visar elektronegativiteten om ett ämne har en dipol-dipol bindning?
Hur har du tänkt själv?
Smaragdalena skrev:Hur har du tänkt själv?
jag såg något som sa att elektronegativiteten bestämmer om ett ämne har kovalenta eller dipol-dipol bindning. Hur håller det ihop?
Om skillnaden i elektronegativitet är tillräckligt stor (i princip om det ena ämnet är en metall och det andra en icke-metall) kommer en eller flera elektroner att helt och hållet gå över från den ena atomen till den andra, d v s det blir en jonförening (ett salt). Om skillnaden i elektronegativitet är 0 blir det en rent kovalent bindning, d v s elektronerna finns i medeltal mitt emellan atomkärnorna. Om skillnaden är däremellan blir det en polär kovalent bindning, d v s elektronerna är oftare nära den mest elektronegatova atomen. Om det finns polära kovalenta bindningar och dessutom molekylen är tillräckligt osymmetrisk, så kommer molekylen att bli en dipol. Det kommer att uppstå dipol-dipolbindningar melllan olika polära molekyler.
Smaragdalena skrev:Om skillnaden i elektronegativitet är tillräckligt stor (i princip om det ena ämnet är en metall och det andra en icke-metall) kommer en eller flera elektroner att helt och hållet gå över från den ena atomen till den andra, d v s det blir en jonförening (ett salt). Om skillnaden i elektronegativitet är 0 blir det en rent kovalent bindning, d v s elektronerna finns i medeltal mitt emellan atomkärnorna. Om skillnaden är däremellan blir det en polär kovalent bindning, d v s elektronerna är oftare nära den mest elektronegatova atomen. Om det finns polära kovalenta bindningar och dessutom molekylen är tillräckligt osymmetrisk, så kommer molekylen att bli en dipol. Det kommer att uppstå dipol-dipolbindningar melllan olika polära molekyler.
du sa "tillräckligt stor", finns det en specifikt mått som jag kan gå efter?