4 svar
37 visningar
Biorr 212
Postad: 1 nov 10:05

Dipol

Jag har svårt att förstå dipol och vinklad

Laguna Online 30484
Postad: 1 nov 10:40

Jag vet inte så mycket, men vattenmolekylen är en dipol på grund av att den är vinklad. Ovinklade liknande molekyler är inte dipoler.

Varför vatten är vinklad vet jag däremot inte.

3,14ngvinen_(rebus..) Online 1216
Postad: 1 nov 11:35 Redigerad: 1 nov 11:37

Exakt så! Fyller i lite bara: Handlar helt enkelt om strukturformeln.. varning för dålig bildkvalitet

Dipoler och dipol-dipolbindningar - del 2Syret har ju vanligtvis 6 valenselektroner och genom kovalenta bindningar får den 2 elektroner till som den delar med vätet (ger den ädelgasstruktur/full oktett) Så syret har alltså två elektronparbindningar med totalt 4 elektroner, men förutom det även 4 fria elektroner (som inte är delaktiga i någon bindning). Dessa sitter ihop två och två och kallas för fria elektronpar. Dessa elektronpar tar också plats. Saken är den att alla elektroner kring syret vill vara så LÅNGT IFRÅN VARANDRA som bara möjligt. (Lika laddningar, elektroner är ju alla negativa, repellerar ju varandra). Därför kommer alla elektronpar (både de 2 fria elektronparen och de två elektronparen som deltar i elektronparbindningarna) att vilja vara så långt ifrån varandra som möjligt. Det gör de genom att forma en "tetraederstruktur" likt bilden. Då blir vinkeln mellan alla elektronpar så stor som möjligt och de hamnar så långt ifrån varandra som bara möjligt.

Men ofta ritar vi inte ut de fria elektronparen eftersom det känns onödigt och därför känns det ibland konstigt att vattenmolekylen är vinklad. MEN som sagt, anledningen till det är för att det även finns 2 fria elektronpar som också tar plats

Gick det att förstå?

Biorr 212
Postad: 1 nov 12:47

Hejsan 

Jo, det blev tydligare nu med vattenmolekylen

så vid Hbr molekylen, så är det en dipol eftersom det har 3 fria elektronpar, och 1 st elektronparbindning.

Dessa 4 laddningar repellerar varandra så att molekylens struktur blir osymmetrisk. Därav en dipol?

Jo, dock går det att tänka på ett lättare sätt i detta fallet. Här ser vi direkt att molekylen är assymetrisk. Vi vet att Br är betydligt mer elektronegativt än väte och att elektronparbindningen därför kommer vara förskjuten åt Br:s håll. Br är bättre på att dra till sig elektroner och det kommer finnas ett delta minus vid Br sidan och delta plus vid vätet. Eftersom vi skriver ut HBr såhär: H-Br är det inte riktigt fråga om någon vinkling i den bemärkelsen. Det var viktigare att ta hänsyn till de fria elektronparen när vi ville förklara varför vattenmolekylen är vinklad, och inte ser ut såhär (dvs symmetriskt) H-O-H. Men H-Br ser vi direkt är assymetrisk och då vet vi också i detta fall direkt att den är en dipol.

Förstår du hur jag tänker? 

Med det sagt är inte vad du säger fel, bara kanske ett onödigt invecklat resonemang för just det fallet! :)

Svara
Close